Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 1 (mei 2019), pag 37-38

Het ‘huis van Anton Mussert’

Chris Leenders

       
 
Rechtsonder het ‘huis van Mussert’, tegenover Jan Tabak

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

’Niet echt in het Brediuskwartier, maar wel er vlak bij, tegenover hotel Jan Tabak aan de Amersfoortsestraatweg 36, staat een villa die bij oudere Bussumers en Naarders bekend is als het ‘huis van Mussert’. Het huis werd in 1920 gebouwd op een perceel van bijna 1 ha tussen de Brediusweg en de Paulus van Loolaan.

De burgemeester van Naarden, Pieter Hoytema van Konijnenburg, was de stichter van de villa, die de naam Eik en Linde droeg. In 1932 kwam de kapitale villa in het bezit van Johan Wolbers, die haar in 1942 voor ƒ 67.810,- verkocht aan de weduwe Helena Mijnlieff-Verburg (geb. 1889), een nichtje van de vrouw van Anton Adriaan Mussert, leider van de NSB.

Toen Helena de villa in 1942 kocht, leende zij van Mussert ƒ 40.000,-. Ze kocht de lening af met een diamanten collier, dat Mussert echter bij haar liet. Mussert (die getrouwd was) was in die tijd een trouwe bezoeker van de villa en ontving daar vele ‘vriendinnen’. Ook Helena’s dochter Marietje viel bij Mussert in de smaak. In feite was zij Musserts maîtresse. Moeder en dochter waren beiden fanatiek lid van de NSB. In 1943 moest Mussert zijn woning in Den Haag (een uit joods bezit geconfisqueerd compleet ingericht huis) ontruimen. Helena bood Mussert in haar grote huis ruimte voor zijn geroofde inboedel.

Bij zijn arrestatie in mei 1945 verklaarde Mussert dat hij geen eigendommen bezat. Maar op Eik en Linde werd op aanwijzing van de huishoudster in de zomer van 1945 in de tuin de brandkast van Mussert opgegraven. Er zat geld in en pakketten aandelen en obligaties alsmede 4 baartjes goud en nog wat persoonlijke papieren en bezittingen. Verder kwam er nog een zeer kostbaar, eveneens geroofd, servies onder een aardbeienbed in de tuin vandaan.

Mussert werd ter dood veroordeeld. Het vonnis werd op 7 mei 1947 voltrokken op de Waalsdorpervlakte. Moeder en dochter Mijnlieff werden geïnterneerd in een kamp, waar zij tot 1950 verbleven.

Bronnen

  • Diverse krantenknipsels
  • De Omroeper, met name artikelen van de hand van Henk Schaftenaar
  • Archief auteur

 Zie ook het artikel in BHT jaargang 35, nummer 2, pag 25

 

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 96 gasten en geen leden online