Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 1 (mei 2019), pag 30-31

Wie is wie op de Algemene Begraafplaats Naarden

Iny Hoogendijk-Vranken

        
 
Entreehek naar de Algemene Begraafplaats. Op de linker pijler staat de
naam van de stichtende gemeente NAARDEN en op de rechter het
stichtingsjaar ANNO 1830

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

Hieronder een korte toelichting op de personen die liggen begraven in de monumentale graven op de Algemene Begraafplaats Naarden.

 

B.J.R. van Hasselt

Bernhard J. R. van Hasselt, geboren in Didam in 1806, was van 1840 tot 1863 burgemeester van Naarden. Na een studie medicijnen promoveerde hij aan de Groninger Hogeschool in 1832. In 1834 werd hij stadsgeneesheer in Naarden en in 1840 aanvaardde hij daarnaast het burgemeestersambt. Zijn vrouw was van 1846 tot 1865 regentesse van het Weeshuis. Op 31 december 1864 overleed Van Hasselt in Naarden.

       
 Grafmonument opgericht ter nagedachtenis aan de familie De Roeper
 

Familie De Roeper

Drie leden van de familie De Roeper vervulden verschillende publieke functies, voornamelijk in Naarden. Vader Cornelis P. de Roeper (Hoorn 1796 – Naarden 1854) werd in 1828 gemeentesecretaris in Naarden en een paar maanden later ook notaris, als opvolger van J.J. Thierens. Zoon Jacobus P. de Roeper (1818–1879) volgde zijn vader op als notaris in Naarden en was daarnaast ook raadslid en wethouder. Zoon Antonie Lodewijk de Roeper (1824–1893) was van 1850 tot 1851 burgemeester van Bussum en volgde in 1851 zijn vader op als gemeentesecretaris in Naarden. Later werd hij raadslid en wethouder.

 

Familie Dudok van Heel

Abraham E. Dudok van Heel, stamvader van een ondernemende familie, werd in 1802 in Rotterdam geboren. In samenwerking met de Amsterdamse ondernemer Paul van Vlissingen richtte hij de Koninklijke Fabriek van Stoom- en andere Werktuigen op, het latere Werkspoor. In Amsterdam woonde Bram bij zijn oom Joannes P. van Rossum, een voormalige suikerhandelaar en handelaar in tabak. Bram trouwde diens dochter Hermine; beiden zijn op de Algemene Begraafplaats in Naarden begraven, evenals hun 2de zoon, Joannes P. (Jan) Dudok van Heel en andere verwanten. Jan was in Naarden de NVGooische Suikerfabriek begonnen, samen met neef Henry Kuhn. In 1902 werd de fabriek gesloten. Hun zonen hadden hun toekomst al veilig gesteld door over te schakelen op de veredeling van beetwortelzaad. Zij richtten in 1889 te Naarden de firma Kuhn & Co op, die in 1971 aan een Frans bedrijf werd verkocht.

G.C. Fabius

Gerhardus C. Fabius werd in 1863 benoemd tot burgemeester van de gemeenten Naarden en Muiden. Hij stamde uit een Amsterdams patriciërsgeslacht. Fabius, geboren in 1813, nam in 1831 als jonge man deel aan de Tiendaagse Veldtocht. In oktober 1838 werd hij overgeplaatst naar het leger in Indië, waar hij het tot kapitein schopte. In 1852 keerde hij terug naar Nederland. Fabius overleed in april 1887.

 

J. Mammen

Schilder, tekenaar en tekenleraar Johann Mammen werd in 1864 in Bedum geboren. Hij woonde en werkte in Groningen, Berlijn, Brussel, Arnhem, Alphen, Leeuwarden en vanaf 1919 in Naarden, waar hij in 1922 overleed.

Bronnen

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 109 gasten en geen leden online