Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 1 (mei 2019), pag 9

Hoezo Bredius?

Nol Verhagen

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Brediusweg, Bosch van Bredius, Brediuskwartier… de naam Bredius is goed vertegenwoordigd in Bussum en onmiddellijke omgeving. Al deze locaties zijn vernoemd naar het geslacht Bredius, dat vanaf het begin van de 19de eeuw nadrukkelijk aanwezig was in het Gooi.

De eerste Bredius die zich in het Gooi vestigde, kwam hiernaartoe als directeur van buskruitfabriek De Krijgsman in Muiden. De fabriek was daar ongeveer honderd jaar eerder gevestigd omdat de Amsterdamse stadsbestuurders na een ontploffing geen kruitfabriek meer binnen de stad wilden hebben. De troebelen in de zuidelijke Nederlanden omstreeks 1830, die tot afscheiding van België zouden leiden, zorgden voor een toenemende vraag naar buskruit. Directeur Abraham Bredius (1782–1863) wist in 1831 het eigendom van De Krijgsman te verwerven. In de volgende decennia werd het bedrijf Abraham Bredius en Zoon (Johannes Jacobus Bredius, 1808–1894) ook eigenaar van alle andere kruitmolens in Nederland.

Bredius kocht in 1851 Jan Tabak. Nadat het pand in 1858 ‘onder zeer verdachte omstandigheden’ afbrandde, bouwde de familie op dezelfde plek een buitenplaats die echter al in 1866 weer als herberg werd verpacht. Aan de overzijde van de Rijksweg had Bredius al eerder grote stukken land verworven, die samen het Bosch van Bredius zouden vormen. Een deel van dit gebied kwam in 1902 in handen van Johannes van Woensel Kooy, die er samen met Floris Vos een ‘modelmelkerij’ stichtte. Dit bedrijf had behoefte aan een verbindingsweg naar station Naarden-Bussum. Dat was reden om in 1906 de Brediusweg aan te leggen, met een ophaalbrug over de Bussumervaart, bij het huidige Filmhuis en Archibald.

Veel mensen denken dat de Brediusweg genoemd is naar een andere Abraham Bredius, de kleinzoon van de eerste kruitfabrikant (1855–1946). Hij had zich faam verworven als kunsthistoricus en schilderijenverzamelaar en was in 1889 directeur geworden van het Mauritshuis in Den Haag. Hij was vooral bekend als Rembrandtkenner. Zijn reputatie als kunstkenner werd ondermijnd toen hij zich – overigens samen met andere kunsthistorici – vergiste in de herkomst van het schilderij de Emmaüsgangers, dat geen Vermeer was, maar een vervalsing van de hand van Han van Meegeren.

Het is dus maar goed dat de Brediusweg niet naar hem, maar naar zijn grootvader is genoemd!

 

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 46 gasten en geen leden online