HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 4, nummer 3, december 1988) pag 4


Een belangrijke schenking

G. Langemeijer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

De familie Van Vliet heeft aan de Historische Kring enige geschriften geschonken, afkomstig van hun in 1973 overleden familielid, de heer Cornelis Dirk van Vliet. Deze geschriften gaan over de geschiedenis van Bussum.
De Heer C.D. van Vliet was candidaat notaris en later directeur van de Hollandse Hypotheek Bank. Hij was een zoon van W.C. van Vliet waarnaar de Vlietlaan is genoemd en werd geboren 15 november 1875 te Amsterdam.  Als ingezetene van Bussum sedert 1882 kende hij Bussum zeer goed. In de jaren zestig kwam hij regelmatig op het kadaster te Bussum om daar onderzoek te verri
chten. Zeer veel gegevens heeft hij verzameld. Zo schreef hij krantenknipsels over die door J.H. Biegel bijeen waren gebracht over de jaren 1874 -1881. Deze knipsels schonk Biegel aan de Openbare  Bibliotheek te Bussum. Helaas zijn die vernietigd. Tot een afgerond geheel is Van Vliet niet gekomen. Zijn plan de historie van Bussum te beschrijven over de jaren 1874 -1881 heeft hij meerdere  malen opnieuw opgezet. Bovendien heeft hij steeds nieuwe gegevens toegevoegd. Ook heeft hij zich niet gehouden aan de periode 1874 -1881.

Als "bron" is zijn werk zeer waardevol.. Hij was een zeer accurate man. Ik heb getracht met korte inleidingen per geschrift de inhoud toegankelijker te maken,
Wij zijn zeer dankbaar voor deze schenking van de familie Van Vliet. Een groots gebaar.

 

 

Actueel

Documentatiecentrum dicht


De Coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor de activiteiten van de Historische Kring Bussum.
De Algemene Leden Vergadering die 19 maart zou plaatsvinden is afgelast en het Bestuur acht het niet verantwoord het Documentatiecentrum open te houden.
Dat is in ieder geval tot 28 april gesloten. 

Foto van de maand

April 2020

De rubriek foto van de maand heeft een verandering ondergaan. Tot nu toe kon u hier steeds recente foto’s aantreffen. We gaan ons nu richten op historische foto’s en met name foto’s waar we nog geen informatie over hebben. Waar en wanneer is die genomen, wie staan er op etc. Wilt u ons helpen onze vragen te beantwoorden. Uw reactie kunt u sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mathilde

Deze naam vindt u boven aan de gevel van dit huis. Dat was in ieder geval zo in 1918. In de volgende jaren zijn er diverse bouwkundige wijzingen doorgevoerd en is de naam verwijderd. De woning staat gelukkig nog ergens in Bussum. Weet U waar ?

De foto is aanklikbaar voor vergroting

We hebben 35 gasten en geen leden online