HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 4, nummer 3, december 1988) pag 4


Een belangrijke schenking

G. Langemeijer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

De familie Van Vliet heeft aan de Historische Kring enige geschriften geschonken, afkomstig van hun in 1973 overleden familielid, de heer Cornelis Dirk van Vliet. Deze geschriften gaan over de geschiedenis van Bussum.
De Heer C.D. van Vliet was candidaat notaris en later directeur van de Hollandse Hypotheek Bank. Hij was een zoon van W.C. van Vliet waarnaar de Vlietlaan is genoemd en werd geboren 15 november 1875 te Amsterdam.  Als ingezetene van Bussum sedert 1882 kende hij Bussum zeer goed. In de jaren zestig kwam hij regelmatig op het kadaster te Bussum om daar onderzoek te verri
chten. Zeer veel gegevens heeft hij verzameld. Zo schreef hij krantenknipsels over die door J.H. Biegel bijeen waren gebracht over de jaren 1874 -1881. Deze knipsels schonk Biegel aan de Openbare  Bibliotheek te Bussum. Helaas zijn die vernietigd. Tot een afgerond geheel is Van Vliet niet gekomen. Zijn plan de historie van Bussum te beschrijven over de jaren 1874 -1881 heeft hij meerdere  malen opnieuw opgezet. Bovendien heeft hij steeds nieuwe gegevens toegevoegd. Ook heeft hij zich niet gehouden aan de periode 1874 -1881.

Als "bron" is zijn werk zeer waardevol.. Hij was een zeer accurate man. Ik heb getracht met korte inleidingen per geschrift de inhoud toegankelijker te maken,
Wij zijn zeer dankbaar voor deze schenking van de familie Van Vliet. Een groots gebaar.

 

 

Actueel

Vernieuwde rubriek BussumsNieuws

Met ingang van 1 oktober heeft onze vaste wekelijkse rubriek in Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws een ander uiterlijk gekregen. Behalve de Historische Kring Bussum zullen, in wat nu ‘UIT DE GESCHIEDENIS VAN GOOISE MEREN’ heet, met grotere regelmaat ook artikelen verschijnen van de Historisch Kring Stad Muiden en Gooi & Vecht Historisch. Alle artikelen die geschreven zijn door medewerkers van de Historische Kring Bussum blijven te allen tijde GRATIS beschikbaar voor iedereen. Mocht u belangstelling hebben voor een specifiek artikel, neem dan graag rechtstreeks contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U kunt ook altijd HIER artikelen vinden. 

Foto van de maand

Oktober 2020

Deze kleurenfoto  lijkt van recente datum,  toch hebben de kenners binnen de HKB géén idee, waar ze deze villa in Bussum moeten lokaliseren. 
Heeft u wel een idee, een aanknopingspunt,  of weet u zelfs wat de locatie is, geef dat dan graag door aan ons.

 

Over de foto van de maand september kan nog gezegd worden dat de fraaie torentjes de tand des tijds niet doorstaan hebben. 

En over de foto van augustus is een suggestie gemeld dat die fraaie villa aan de Landstraat gestaan kan hebben, ter hoogte van de nrs. 73, 75, 77, 79 ... !? Wij horen graag uw reactie.

We hebben 58 gasten en geen leden online