HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 2 (juli 1987) pag 20


Bussumse boekhandel – 75 jaar boekverkopers met allure

Fred Bos

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
Afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

Met "ik ga even naar Couvée" placht men destijds een bezoek aan de Bussumse Boekhandel aan te kondigen. Wij praten dan over de tijd dat Mej. J.C. Couvée, dochter van de oprichter M.J. Couvée, daar nog de scepter zwaaide. Sindsdien is er veel wel, maar het één en ander toch niet veranderd. Eerst gevestigd aan de Herenstraat 15 (zoals u op de foto kunt zien een fraai nog immer bestaand pand in Jugendstil) werd ruim 10 jaar later verhuisd naar de huidige zaak aan deVlietlaan.

Na Mej. Couvée nam in 1948 de heer L.G. Jensma, het kort geleden met zijn vrouw naar Vorden verhuisde lid van onze Kring, het roer over. Veel Bussummers zullen zich uit die tijden ook de markante Mevrouw Saalborn, befaamd ook als speelster bij de Plankeniers, herinneren die jarenlang in de boekhandel assisteerde.

          
±1915
 
1987

Na de heer Jensma kwam, nu ook alweer 8 jaar geleden, de huidige eigenaar de heer H.J.A.M. van Gool. Deze heeft de zaak in 1980 naar eigen ontwerp ingrijpend laten verbouwen. De bovenverdieping werd erbij getrokken terwijl ook het vooraanzicht drastisch werd gewijzigd. Het werd een fraai geheel waarin het goed toeven is.

Het 75-jarig jubileum werd in mei op grootse wijze in bij deze boekhandel passende stijl gevierd. Nadat Hella Haasse de feestweek opende met een lezing in de veel en veel te klein gebleken Naardense Burgerzaal, droegen befaamde auteurs als onze plaatsgenoten Vonne van der Meer en Kees Helsloot en voorts Guus Kuyer, Jules Deelder en Theun de Vries met hun aanwezigheid bij tot een zeer geslaagde viering. Bovendien werd iedere bezoeker verrast met "Iets van Tolstoi" van Tennessee Williams, welke uitgave speciaal verscheen ter gelegenheid van het jubileum.

Wat bleef door de jaren heen is de persoonlijke aandacht voor iedere bezoeker. Wij wensen de heer Van Gool met zijn medewerkers, Wim Leenders en Saskia Hilverda dat zij nog vele jaren de zaak zullen voortzetten met dezelfde voor de Bussumse Boekhandel zo kenmerkende allure.

Overigens hoor je steeds vaker "ik ga even naar Van Gool".

 

 

 

Actueel

Vernieuwde rubriek BussumsNieuws

Met ingang van 1 oktober heeft onze vaste wekelijkse rubriek in Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws een ander uiterlijk gekregen. Behalve de Historische Kring Bussum zullen, in wat nu ‘UIT DE GESCHIEDENIS VAN GOOISE MEREN’ heet, met grotere regelmaat ook artikelen verschijnen van de Historisch Kring Stad Muiden en Gooi & Vecht Historisch. Alle artikelen die geschreven zijn door medewerkers van de Historische Kring Bussum blijven te allen tijde GRATIS beschikbaar voor iedereen. Mocht u belangstelling hebben voor een specifiek artikel, neem dan graag rechtstreeks contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U kunt ook altijd HIER artikelen vinden. 

Foto van de maand

Oktober 2020

Deze kleurenfoto  lijkt van recente datum,  toch hebben de kenners binnen de HKB géén idee, waar ze deze villa in Bussum moeten lokaliseren. 
Heeft u wel een idee, een aanknopingspunt,  of weet u zelfs wat de locatie is, geef dat dan graag door aan ons.

 

Over de foto van de maand september kan nog gezegd worden dat de fraaie torentjes de tand des tijds niet doorstaan hebben. 

En over de foto van augustus is een suggestie gemeld dat die fraaie villa aan de Landstraat gestaan kan hebben, ter hoogte van de nrs. 73, 75, 77, 79 ... !? Wij horen graag uw reactie.

We hebben 28 gasten en geen leden online