HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 2 (juli 1987) pag 6


Lid worden van de Historische Kring Bussum

Guus Renes Alten

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Hoe kom je er toe om lid te worden van deze Historische Kring ?

Dat is een soort groeiproces, maar dat merk je pas als je lid bent geworden Ik woon zelf in het Nassaupark, een korte kromme straat in het Spieghel. Een jaartje geleden kwam ik tot de ontdekking dat dit Nassaupark een deel was geweest van een echt park. Het Nassau Park. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

 

Hoe zou dat park eruit gezien hebben, toen er nog geen huizen stonden ?

En dan begint er een speurwerkje dat veel geduld vraagt. Wie heeft het park aan laten leggen en hoe is het aan zijn naam gekomen? Hé, heeft die naam Nassau niets te maken met het Koninklijk Huis? O, en de Nassaulaan en de Nassaustraat ook niet ?
Dan blijkt de Heer J.H. Biegel degene te zijn, die als aandenken aan zijn geboortegrond de naam "Nassau" in Bussum heeft gebracht. Hij liet eerst de villa "Nassau" bouwen (tussen wat nu de Nassaulaan en Veldweg heet). Over zijn tuin en het "spoor" keek hij uit over weilanden en een paar zanderijsloten. Toen vormde zich bij hem het plan om van die weilanden een park te maken de sloten konden verbreed worden dan waren er meteen vijvers in het park.

 

Maar waarom is het dan geen park gebleven ?

Er waren meerdere oorzaken: één ervan was de fam Biegel verhuisde en had geen "zicht" meer op het Nassau Park. 2e er was meer vraag naar grond voor de bouw van villa's.
Zo werd het Nassau Park volgebouwd. Het begon met de dubbele villa - het trappenhuis - in 1882 (op de kaart van 1884 is ook maar 1 villa te ontdekken) Als laatste werd in 1904 het "huis met het gele dak Meo Voto" gebouwd (helaas afgebroken) .

 

Op je speurtocht kom je natuurlijk andere speurneuzen tegen, die net als jij op zoek zijn; maar de kunst is om uiteindelijk de "weters" op te sporen.

Het duurde nog een poos voordat ik besloot me bij de Historische Kring te voegen. Ik had het gevoel, dat wanneer je ergens in een kring stapt, je dan ook mee moet doen. Ik wist niet of me dat zou lukken.
Ik hoop dat ik mijn steentje bij  zal kunnen dragen.

 

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 77 gasten en geen leden online