Home
Open Menu
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 3 (december 1993), pag. 117-118

Bericht van het Informatie/documentatiecentrum

(Huizerweg 54, recht tegenover de ingang)

C. de Jong

Klik hier voor de pdf van dit artikel

Eind juni 1993 is het gebouw Huizerweg 54 officieel geopend. De Historische Kring is een van de 14 instellingen die er gehuisvest zijn. Daarvoor hebben wij tien jaar met veel plezier in de bibliotheek aan de Dr. Abr. Kuyperlaan onderdak genoten. Veel dank aan de medewerkers van de bibliotheek voor de gastvrijheid.

In Huizerweg 54 hebben wij een grote ruimte die tevens dienst doet als vergaderruimte voor de andere gebruikers. In overleg met het WEB en het SWOB hebben wij het lokaal ingericht. De kasten uit de bibliotheek zijn in een zachte tint gespoten. Er zijn nieuwe wissellijsten, lichtspotjes, een bureau en tafels alsmede indrukwekkende, historische stoelen van de gemeente. Het is een prachtige werk- en ontmoetingsruimte geworden, waar de leden en andere belangstellenden tijdens de openingsuren van harte welkom zijn. U treft er dan ook een andere gastheer en gastvrouw aan: zoals de heer Wil van Berkel in het vorige Contactblad schreef, heeft hij de coördinatie van de werkgroep documentatie overgedragen aan mevrouw Coby de Jong. Zij doet dit samen met de heer Gerard Langemeijer. Wij bedanken Wil van Berkel bijzonder hartelijk voor hetgeen hij in de afgelopen tien jaar voor de documentatie heeft gedaan.

Het gebruik van het informatie/documentatiecentrum. Iedere maandagmorgen werkt een aktieve groep mensen aan het ordenen, archiveren en opbergen van binnengekomen historische gegevens zoals foto's, ansichtkaarten, voorwerpen, boeken, kadastrale kaarten en kranteknipsels. Wij streven ernaar de gegevens per onderwerp in ordners onder te brengen. Het begin is er. Zo zijn er ordners over cafe's, hotels, pensions en restaurants, over de Tweede Wereldoorlog in Bussum, begraafplaatsen, straatnamen, architectuur, politiek in Bussum alsmede met oude nota's en advertenties. Maar er is nog veel materiaal dat wij ook per onderwerp in ordners willen onderbrengen. Er zijn onder andere nog gegevens over literatuur, scholen, bedrijven, verenigingen, kerken alsmede burgemeesters en wethouders. Wij zoeken enthousiaste belangstellenden met enige kennis van zaken die ons hierbij willen helpen.

Op woensdag- en donderdagmorgen wordt de ruimte gebruikt voor diverse werkzaamheden zoals het raadplegen van materiaal voor historisch onderzoek en/of het schrijven van een artikel, het houden van een vergadering van een werkgroep, het samenstellen van de ordners. Ook 's avonds zijn er mogelijkheden voor het houden van bijeenkomsten: dit moet wel tijdig worden overlegd met de receptie.

Vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur alsmede de eerste zaterdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur is het open huis voor iedere geïnteresseerde in de historie van Bussum. U kunt informatie krijgen en ook inbrengen; boeken, dokumenten ordners, foto's, schilderijen en kaarten bekijken of gezellig met anderen praten over ons mooie dorp. Wij verwachten velen van u in ons informatie/documentatiecentrum te mogen ontvangen.

 

Actueel

Jumbo-geschiedenisalbum

Donderdag 20 januari heeft burgemeester Han ter Heegde een bijzonder album in ontvangst genomen. Het is het resultaat van een initiatief van de nieuwe Jumbo-winkel aan het Julianaplein. Een werkgroep van de Historische Kring Bussum heeft dit plakplaatjes-album samengesteld. Klanten kunnen deze plaatjes bij hun boodschappen sparen.Het album bestaat uit 22 korte teksten met in totaal 176 plaatjes en beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2022

Wij zouden graag weten of iemand dit huis herkent en er ons iets meer over kan vertellen. We denken zelf dat het in het Spiegel staat of heeft gestaan. Waarschijnlijk is het het rond 1900 gebouwd. Opmerkelijk is het houtwerk in de top van het dak, de bovenrand van de serre en het houten balkon.
Kunt u ons helpen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eindejaarsgeschenk nu ook te koop

Alle leden van de Kring hebben gelijktijdig met het december nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift het wandel-fietsboekje "Bussum bakermat van de Nederlandse televisie" in de bus gekregen. Met ingang van 2022 is het nu voor iedereen te koop. De kosten zijn € 7,50 incl porto. Bestellen kan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Documentatiecentrum nog tot nader bericht gesloten

Helaas blijft ons documentatiecentrum ook in het nieuwe jaar nog gesloten in verband met de coronamaatregelen. Ala u vragen heeft kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen u zo spoedig mogelijk weer volledig van dienst te kunnen zijn.

Ons digitaal archief echter kunt u via onze website te allen tijde bezoeken. 

We hebben 155 gasten en geen leden online