Home
Open Menu
uContactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 2 (september 1993), pag. 76

Onderwerpen voor historische jeugdboeken gevraagd

auteur: Stichting Culturele Raad Noord-Holland

Klik hier voor de pdf van dit artikel

"Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst." Dit gezegde klinkt vreemd als we het over lokale geschiedenis hebben, want verleden en toekomst liggen toch ver uit elkaar? Maar laten we niet vergeten dat de jeugd van nu straks de volwassenen zijn die de beslissingen nemen over het behoud van overblijfselen uit het verleden. Zaken als monumentenzorg en cultuurbehoud die de historische verenigingen na aan het hart liggen .

Daarom is het van groot belang de jeugd belangstelling en liefde voor de geschiedenis van de eigen plaats of streek bij te brengen, zodat ze waardering voor het verleden krijgen. De Culturele Raad Noord-Holland heeft nu een projekt gestart om in de loop van de komende 5 à 10 jaren een serie historische jeugdboeken te laten schrijven. In elk boek zal een verhaal uit de lokale geschiedenis centraal staan. Samenwerking tussen auteur en historische vereniging ligt voor de hand. Omdat niet alle jeugdboekenschrijvers volledig op de hoogte zijn van wat in het verleden in Noord-Holland is gebeurd, roept de Culturele Raad bij dit projekt de hulp in van de historische verenigingen in de provincie. Gevraagd wordt om aan te geven of er in Bussum of de regio in het verleden een opvallende of ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden die als aanknopingspunt kan dienen voor een jeugdboek.

Weet u een dergelijke historische gebeurtenis of wellicht enkele gebeurtenissen, dan kunt u dit melden; een korte puntsgewijze weergave op maximaal een A4-tje is voldoende. Adres: Stichting Culturele Raad Noord-Holland, postbus 5348 2000 GH Haarlem

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 43 gasten en geen leden online