Home
Open Menu
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 2 (september 1993), pag. 75

Werkgroep Dorpskern: overzicht van de aktiviteiten in 1992

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf van dit artikel

Overzicht van de aktiviteiten in 1992

Leden: Martin Heyne, Wil van Berkel, Joke Vos, Nel Krijnen en Koos Ruijzendaal.

De leden komen ongeveer drie maal per jaar bijeen voor overleg en om elkaar een overzicht te geven van hun aktiviteiten. Dit om zo mogelijk elkaar van gegevens te voorzien en ook om dubbel werk te voorkomen.

M. Heyne heeft zich bezig gehouden met het opmeten van de Irenestudio; hier waren geen bouwtekeningen meer van voorhanden. Aan de hand van deze opmetingen en door middel van oude foto's heeft hij de situatie in 1882 en 1888 kunnen rekonstrueren in bouwtekeningen. Ook heeft hij een tekening gemaakt van de balkenkonstruktie waar eens de originele torenspits op rustte. Over zijn bevindingen zal hij een artikel schrijven voor het Contactblad. De afdeling documentatie krijgt kopie├źn van de gemaakte bouwtekeningen.
N.B.: de eerste steen van de kapel uit 1828 is al in bezit van de Historische Kring Bussum.

W. van Berkel houdt zich bezig met de Bussumse kerkgeschiedenis van alle gezindten, alsmede van hun kerkgebouwen. Ook doet hij onderzoek naar priesters, voorgangers en predikanten die in Bussum gediend hebben (wanneer gekomen en vertrokken). Hij is al klaar met de Katholieke kerk en de Hervormde gemeente. De bedoeling is dat Wil een boek gaat schrijven getiteld: "Bussum en zijn kerkgangers". De voltooiing hiervan kan echter nog wel geruime tijd duren.

J. Vos houdt zich bezig met foto's en documentatie over klederdrachten. Zij is ook lid van de werkgroep "Klederdrachten in Vecht en Eem".

N. Krijnen houdt zich bezig met genealogie├źn, zowel van voor als na 1811. Zij maakt gezins- en beroepensamenstellingen. Op dit moment maakt zij een genealogisch overzicht van de bewoners van de molen "De Eendracht" aan de Brinklaan. Ook schrijft Nel de oude notulenboeken van de Bussumse gemeenteraad over.

K. Ruijzendaal voltooide artikelen over de blekerij van zijn voorouders en over een moordaanslag aan de Beerensteinerlaan. Bij zijn werkgever is Koos op dit moment niet meer werkzaam in ploegendienst, waardoor hij niet meer in de gelegenheid is voor "door-de-weeks" archiefbezoek. Op dit moment heeft hij dan ook niets in onderzoek.

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 145 gasten en geen leden online