Home
Open Menu
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 2 (september 1993), pag. 73-74

Werkgroep Architectuur

auteur: C. de Jong (namens de Werkgroep)

Klik hier voor de pdf van dit artikel

Jaarverslag over 1992

De werkgroep architectuur werd in 1983 opgericht.

In het Contactblad van de Historische Kring Bussum, jaargang 1 nummer 1,
https://www.historischekringbussum.nl/index.php/bussums-historisch-tijdschrif/860-bht-1-1-inhoudsopgave


werden de werkzaamheden omschreven als: "het verzamelen van foto's en gegevens van bijzondere bouwwerken en hun architecten." In het Contactblad van oktober 1985
https://www.historischekringbussum.nl/index.php/bussums-historisch-tijdschrif/863-bht-2-1-inhoudsopgave


lezen wij: "De werkgroep houdt zich bezig met architectuuronderzoek en het stimuleren van inventarisatie en documentatie van de Jongere Bouwkunst in Bussum." In de beginjaren heeft de werkgroep zeer veel werk verzet. Gegevens hierover zijn aanwezig bij de afdeling documentatie, De laatste jaren hielden – voorzover ons bekend – drie leden van de Historische Kring zich bezig met de architectuur in Bussum: mevrouw A. van der Sleesen, mevrouw M. Monster en mevrouw N. Langemeijer.

Mevrouw Van der Sleesen organiseerde diverse tentoonstellingen en mevrouw Monster inventariseerde gegevens over de villa's in het Prins Hendrikkwartier. Mevrouw Langemeijer verzorgde wandelingen in het Spiegel en hield diaseries over Bussum. Ook stelde zij in 1992 samen met haar man, twee ordners samen over de aktiviteiten van de werkgroep in de afgelopen tien jaar. De nieuwe werkgroep kwam begin 1993 hiervan in het bezit.

Na de algemene ledenvergadering van 1992 gaven twee nieuwe leden zich voor de werkgroep architectuur op: mevrouw A. Make1 en mevrouw C. de Jong. In de eerste bijeenkomst in maart 1992 besloot men om gezamenlijk één onderwerp te gaan onderzoeken. Gekozen werd voor het Brediuskwartier. Mevrouw Langemeijer heeft zich niet aangesloten bij de groep, maar gaat door met haar eigen bovengenoemde aktiviteiten.

Met frisse moed ging men aan het werk. Bijzondere bouwwerken en hun architecten kregen de aandacht. Er werd nagegaan wat er reeds bekend was. Ook werd kontakt gelegd met mevrouw E, v.d. Borch tot Verwolde van de "Vrienden van het Spiegel". Het door haar gebruikte inventarisatieformulier werd overgenomen. De voorbereiding van de tentoonstelling over de Brinklaan en het onderzoek naar het Prins Hendrikkwartier gingen daarnaast door.

Nog maar nauwelijks begonnen met het Brediuskwartier, werd aan de werkgroep architectuur gevraagd of men bij de opening van het nieuwe onderkomen aan de Huizerweg een tentoonstelling wilde organiseren. Wij namen dit aan en zijn vanaf oktober bezig geweest met de voorbereidingen. Het onderwerp is – hoe kan het anders – de Huizerweg. Wij hebben ervoor gekozen om tien gebouwen onder de loep te nemen.

Op dit moment verzamelen wij gegevens en zijn op zoek naar foto's en voorwerpen.

Wij streven er naar om zo veel mogelijk als groep te opereren; wij komen regelmatig bij elkaar en we hebben een map ingericht waarin iedereen zijn gevonden materiaal opbergt. De heer J. Hekkenberg werkte mee aan de tentoonstelling, maar is geen lid van de werkgroep.

Tot slot een wens.
Wij zouden graag zien, dat er binnen de H.K.B. goede communicatielijnen komen, zodat men van elkaar weet waar men mee bezig is. Een verslag van iedere werkgroep draagt hier zeker toe bij.

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 102 gasten en geen leden online