HOME HKB
Open Menu
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 2 (september 1993), pag. 62-63

Het huis waarin u woont: Hamerstraat 56-58

auteur: Joke Andriessen-van Zuijlen

Klik hier voor de pdf van dit artikel

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In 1968 kwam ik in de Hamerstraat wonen. Mijn man en kinderen zijn allemaal in de Hamerstraat geboren. In dit artikel wil ik wat vertellen over het huis waarin wij wonen.

De eerste bouwvergunning werd afgegeven op 19 oktober 1907. Toen het huis werd gebouwd was het een woning waarvan de achtertuin uitzicht bood op de heide. Het was een groot herenhuis, waarvan gezegd wordt dat er vroeger ook een hoedenwinkel in gevestigd was. Het kwam vroeger vaak voor dat hoeden gemaakt werden en daarna via de winkel-aan-huis direkt verkocht werden.

Op 20 juni 1913 werd het huis bij notaris Sijtse Scheffelaar verkocht aan de heer Lubbertus Palland, van beroep zinketser. Het werd omschreven als: een huis met schuur, drie aren en zes en zestig centiaren groot. Dit pand werd gekocht voor vier duizend gulden.

Na een en twintig jaar kwam het pand in bezit van de familie Andriessen. En wel op 16 november 1934, toen het werd gekocht door Cornelia Andriessen-Fokker. In het daarop volgende jaar 1935 werd het door aannemer Van Harmelen verbouwd tot twee afzonderlijke woningen. Op Hamerstraat 56 kwamen zoon Dirk Andriessen met zijn vrouw Suze Bogaard en hun kinderen wonen. Het pand ernaast, nummer 58, werd verhuurd. Er werd ook een schuur gebouwd, waar in de winter de koeien stonden. Want Dirk Andriessen was binnenboer. Hij had een paar koeien en wat land op de Meent.

Ondertussen werd de Hamerstraat volgebouwd. De huizen tot en met nummer 80 werden gebouwd in 1907. De huizen vanaf:nummer 82 zijn in de periode van 1921 tot 1926 gebouwd. De overkant werd tussen 1909 en 1912 volgebouwd.

Mijn man en ik gingen in 1968 bovenwonen op nummer 56. Dit duurde totdat wij het huis op nummer 58 hadden gekocht en opgeknapt, waarna wij dit betrokken.

Er is aan dit huis veel veranderd. Er zijn onder andere grote ramen ingezet en aan de voor- en de achterkant is de gevel opgetrokken. Er is een andere schuur, een mooie tuin en een plaatsje gemaakt. Van de vroegere boerderij is niet veel meer te zien. Alleen de herinneringen aan vroeger zijn bewaard.

Wij kochten ons huis Hamerstraat 58 op 25 juni 1970 en we wonen er nog altijd met veel plezier in.

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 49 gasten en geen leden online