Home
Open Menu
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 2 (september 1993), pag. 62-63

Het huis waarin u woont: Hamerstraat 56-58

auteur: Joke Andriessen-van Zuijlen

Klik hier voor de pdf van dit artikel

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In 1968 kwam ik in de Hamerstraat wonen. Mijn man en kinderen zijn allemaal in de Hamerstraat geboren. In dit artikel wil ik wat vertellen over het huis waarin wij wonen.

De eerste bouwvergunning werd afgegeven op 19 oktober 1907. Toen het huis werd gebouwd was het een woning waarvan de achtertuin uitzicht bood op de heide. Het was een groot herenhuis, waarvan gezegd wordt dat er vroeger ook een hoedenwinkel in gevestigd was. Het kwam vroeger vaak voor dat hoeden gemaakt werden en daarna via de winkel-aan-huis direkt verkocht werden.

Op 20 juni 1913 werd het huis bij notaris Sijtse Scheffelaar verkocht aan de heer Lubbertus Palland, van beroep zinketser. Het werd omschreven als: een huis met schuur, drie aren en zes en zestig centiaren groot. Dit pand werd gekocht voor vier duizend gulden.

Na een en twintig jaar kwam het pand in bezit van de familie Andriessen. En wel op 16 november 1934, toen het werd gekocht door Cornelia Andriessen-Fokker. In het daarop volgende jaar 1935 werd het door aannemer Van Harmelen verbouwd tot twee afzonderlijke woningen. Op Hamerstraat 56 kwamen zoon Dirk Andriessen met zijn vrouw Suze Bogaard en hun kinderen wonen. Het pand ernaast, nummer 58, werd verhuurd. Er werd ook een schuur gebouwd, waar in de winter de koeien stonden. Want Dirk Andriessen was binnenboer. Hij had een paar koeien en wat land op de Meent.

Ondertussen werd de Hamerstraat volgebouwd. De huizen tot en met nummer 80 werden gebouwd in 1907. De huizen vanaf:nummer 82 zijn in de periode van 1921 tot 1926 gebouwd. De overkant werd tussen 1909 en 1912 volgebouwd.

Mijn man en ik gingen in 1968 bovenwonen op nummer 56. Dit duurde totdat wij het huis op nummer 58 hadden gekocht en opgeknapt, waarna wij dit betrokken.

Er is aan dit huis veel veranderd. Er zijn onder andere grote ramen ingezet en aan de voor- en de achterkant is de gevel opgetrokken. Er is een andere schuur, een mooie tuin en een plaatsje gemaakt. Van de vroegere boerderij is niet veel meer te zien. Alleen de herinneringen aan vroeger zijn bewaard.

Wij kochten ons huis Hamerstraat 58 op 25 juni 1970 en we wonen er nog altijd met veel plezier in.

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 74 gasten en geen leden online