HOME HKB
Open Menu
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 2 (september 1993), pag. 60

Maarschalk Kisjes

auteur: Ina de Beer

Klik hier voor de pdf van dit artikel

Lees een reactie in het volgende Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nr. 3 (december 1993), pag. 125-127

Een regelmatige schrijfster in ons Contactblad is mevrouw Ina de Beer.

Zij kan zich van vroeger nog herinneren dat er in Bussum iemand was die "maarschalk Kisjes" werd genoemd. Deze maarschalk Kisjes hield regelmatig toespraken in de open lucht; bij voorkeur op een plat dak bij de winkels aan het begin van de Landstraat. Als hij zo bezig was zag het zwart van de toehoorders. Veel Bussumers zullen zich deze man dus nog wel kunnen herinneren.

Ina de Beer wil graag weten hoe het er aan toe ging bij zijn openlucht-optreden, wat hij "predikte" en wie hij was. Wie kan haar meer vertellen?

Uw reakties graag schriftelijk naar het redaktie-adres: p/a mw. Joke Vos-Bogaard, Hamerstraat 106 1402 PX Bussum of telefonisch bij Ina de Beer in Bussum: nummer 14489.

Actueel

OMD2019

                                      

                                      

Het Open Monumentenweekend 2019 in Bussum was een doorslaand succes. Ook al was het schitterend weer, het binnenprogramma in het legendarische Concordia trok zaterdag en zondag veel belangstellenden. Vooral zaterdag zat de zaal steeds tjokvol met mensen die de film over Concordia zagen, de diverse lezingen bijwoonden en genoten van live-muziek (o.a het Toonkunstkoor). Intussen was ook de fototentoonstelling in trek.

 

Zondag was het iets rustiger, maar de Cabriobus die "plekken van plezier" in Bussum aandeed was tijdens de meeste ritten grotendeels vol. Ook nu weer werd de film goed bekeken en ook de oude foto's waren voor veel mensen aantrekkelijk. De "plekken van belang" (drie kerken, een synagoge en twee begraafplaatsen) trokken wat minder mensen dan het programma in Concordia. Maar het was mooi dat de Koepelkerk en de Spiegelkerk zaterdag meededen aan de Nationale Orgeldag. Dat gaf de openstelling een bijzondere glans (en geluid). Op de twee begraafplaatsen was het rustig, maar toch waren er bezoekers die zich graag lieten rondleiden. Al met al waren er dit OMD-weekend naar schatting duizend bezoekers.

 

Natuurlijk lieten mensen zich weer inschrijven als nieuw lid van de Historische Kring Bussum: samen met de inschrijvingen tijdens Bussum Cultureel waren dat er ruim veertig. Inmiddels is het magische ledental van duizend ruim overschreden. De grens van elfhonderd is nu gepasseerd.

Bekijk HIER  een album met foto's van het OpenMonumentenweekend

Foto van de maand

Concordia 1964

September 2019