Home
Open Menu
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 9, nummer 2 (september 1993), pag. 42-43

Van de voorzitter

auteur: Arie Gouka

Klik hier voor de pdf van dit artikel

Geachte dames en heren,

Zoals velen van u ongetwijfeld al weten, zijn we sinds kort de trotse bezitter van een "eigen" ruimte in het onlangs in gebruik genomen pand aan de Huizerweg 54. Velen van u hebben ondertussen al een bezoek gebracht en daarbij tevens de tentoonstelling over de Huizerweg bekeken. Zowel de verhuizing als de inrichting van onze lokaliteit en de tentoonstelling hebben veel inzet gevraagd van vele vrijwilligers. Langs deze weg wil ik allen die hieraan een bijdrage hebben geleverd hiervoor hartelijk dank zeggen. Zij kunnen terugzien op een zeer geslaagd stuk werk dat de verdere uitbouw van onze vereniging zeker ten goede zal komen. Hoe groot de ruimte ook is, door de bijna altijd ruime opkomst van leden tijdens de bijeenkomsten/lezingen, zullen deze voorlopig nog in de bibliotheek in Bussum-Zuid gehouden worden. Dus woensdag 22 september ledenbijeenkomst in de bibliotheek aan de Abraham Kuyperlaan, aanvang 20.00 uur. De heer L. Smink, voormalig stationschef van het station Naarden-Bussum, zal een 8 mm-film draaien over evenementen rond het station tussen 1973 en 1985. Op woensdag 10 november maakt mevrouw N. Langemeijer tijdens de ledenbijeenkomst een dia-wandeling door Bussum. Aanvang om 20.00 uur in dezelfde bibliotheek.

De vertrouwde gezichten van Ad Jansen en Wil van Berkel ontbreken sinds enige tijd bij de werkgroep documentatie. Ad herstelt nog van gezondheidsklachten; wij hopen hem na de vakantieperiode weer gezond terug te zien. Wil heeft na 10 jaar onafgebroken werken voor de vereniging besloten dat het tijd wordt dat anderen het voortouw overnemen. Ik hoop dat we tijdens het 10-jarig bestaan van onze vereniging op gepaste wijze bij zijn terugtreden kunnen stilstaan. Dit 10-jarig bestaan zal gevierd worden op zaterdag 30 oktober 1993. Reserveert u alvast die datum, want het belooft weer een geslaagd evenement te worden. Over enige tijd ontvangt u nader bericht hierover.

Eerst is echter op zaterdag 11 september de Open Monumentendag weer in Bussum. Onze Historische Kring organiseert deze dag samen met ondermeer de gemeente Bussum en de Stichting WEB. Er is een aantrekkelijke route uitgezet langs panden die op de gemeentelijke monumentenlijst staan. De tocht kan in ongeveer twee uur gefietst worden. Liefhebbers van een langere tocht kunnen vervolgens hun tocht voortzetten met de, op die dag te openen, Erfgooiers-route. In de route is ook een tentoonstelling en een diavoorstelling opgenomen; terwijl we over de openstelling van sommige panden nog in onderhandeling zijn.

Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen routebeschrijvingen bij een kraam bij het station Naarden-Bussum worden afgehaald. Vrijwilligers die op die dag twee uur beschikbaar hebben, nodig ik uit om kontakt op te nemen met mij of met de werkgroep documentatie. De werkzaamheden op die dag bestaan onder meer uit het bemensen van de kraam en het verzorgen van rondleidingen. Ook voor het 10-jarig bestaan alsmede voor de werkgroep documentatie zijn vrijwilligers nog van harte welkom. Toon uw belangstelling en geef u op, want in onze groeiende en bloeiende vereniging kan nog veel werk verzet worden.

Ons ledental nadert ondertussen de 350, hetgeen illustreert dat het werk van de vele al aktieve leden/vrijwilligers ten zeerste wordt gewaardeerd.

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 107 gasten en geen leden online