Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 33, nummer 2 (september 2017), pag 40

Bussum in boeken

Klaas Oosterom

Klik hier voor de pdf van dit artikell
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting 

 

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij het thema van in dit nummer. De boeken zijn veelal via internet te koop en in te zien in het documentatiecentrum van de HKB.

Het thema van Open Monumentendag 2017 is Boeren, burgers en buitenlui. In dit nummer wordt dat onder meer vorm gegeven door artikelen over de erfgooiers. Over de erfgooiers is veel gepubliceerd. Hieronder enkele publicaties die voor een breed publiek aantrekkelijk zijn.
‘Erfgooier’ is de benaming van een van oorsprong uit het Gooi afkomstige mannelijke bewoner, die samen met anderen het gebruiks- en beheersrecht had over de onbebouwde gronden (bos, hei en grasland) in het Gooi (Wikipedia).

 

Erfgooiers ‘ten eeuwigen dage’

Anton Kos en Karin Abrahamse zijn de auteurs van dit recente en imposante standaardwerk. Het boek behandelt de geschiedenis van de erfgooiers en die van het Gooise landschap. Erfgooiers hadden gebruiksrechten op de woeste gronden in het Gooi. Tot in de 20ste eeuw bleef deze organisatie in stand, maar verloor een groot deel van haar bestaansrecht toen de heidegronden in 1933 werden verkocht aan het Goois Natuurreservaat (GNR). Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van GNR is dit boek uitgebracht, waarin de geschiedenis wordt verteld van de Gooise marke in de middeleeuwen, de afspraak aan het begin van de 15de eeuw over het gebruik van de zogenoemde gemene gronden, die ‘ongedeeld ten eeuwigen dage’ beschikbaar zouden blijven voor de erfgooiers, de Erfgooierswet van 1912 en ten slotte het einde met de verkoop van de meenten vanaf 1972. In kaderteksten staat aanvullende informatie over de erfgooiers, terwijl ook de vele afbeeldingen een belangrijke toevoeging betekenen. Bijzonder zijn de geschilderde en getekende portretten van erfgooiers (zie afbeelding). De erfgooiers-namenlijst van 1708 sluit het boek af.

Het kloeke en mooi gebonden boek met 208 pagina’s is uitgegeven door Waanders in 2007. ISBN 978 90 400 8406 5.

 

Stad en Lande van Gooiland

Het boekje heeft als ondertitel Geschiedenis en problemen van de Erfgooiers 968-1968. Dr. A.C.J. de Vrankrijker schreef dit boekje in 1968. Toen was het einde van de erfgooiersperiode al in zicht. In 1971 gingen de leden akkoord met de ontbinding van de vereniging. In 1981 was de volledige liquidatie van de vereniging voltooid. Toen dit boekje uitkwam stond de huizenbouw op de Hilversumse Meent nog ter discussie. Ledenlijsten van namen van erfgooiers uit 1965 sluiten het boek af.

Het boekje, uitgegeven door Van Dishoeck, telt 152 pagina’s en bevat een katern met 50 z/w foto’s op speciaal papier en 25 tekeningen en kaartjes verspreid door de tekst.

 

Duizend jaar het Gooi en de erfgooiers

Deel 5 van de Gooise ‘Ach Lieve Tijd’-serie, een losbladige uitgave in een verzamelband.
Royaal geïllustreerd met paginagrote afbeeldingen.

Tekst is geschreven door P.P.H. van Leeuwen onder een redactie van kenners van het Gooi, onder wie C.M. (Karin) Abrahamse. De serie is door Waanders uitgegeven in 1993. ISBN 90 400 0176 6.

 

 

 

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 50 gasten en geen leden online