Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 33, nummer 2 (september 2017), pag 31-33

Kamperen op ‘de penkie’

Frank de Groot

Klik hier voor de pdf van dit artikell 
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting 

 

In dit artikel beschrijf ik de ervaringen die mijn gezin en ik hebben opgedaan op de Bussumse (of Amsterdamse?) Camping De Fransche Kamp. Voor ons jongste zoontje was ‘camping’ nog een moeilijk woord, dus hij koos een andere benaming. Sindsdien is De Fransche Kamp voor ons gewoon ‘de penkie’.

We wonen in Bussum-Zuid en mijn vrouw, onze kinderen en ik zijn regelmatig op de hei te vinden. Fantastisch, zo’n mooi natuurgebied om te wandelen, te spelen of te fietsen vlakbij ons huis. Toen de kinderen jonger waren, gingen wij af en toe een weekend kamperen in onze oude caravan. De kinderen vonden het heerlijk in zo’n klein huisje.

 

Een ‘Amsterdamse camping’

In mei 2006 werd de natuurbrug Crailoo geopend. Dat betekende een prachtige verbinding vanaf de Bussumer heide naar het Spanderswoud en het Corversbos, waar we vanaf dat moment ook wat vaker kwamen. In het voorjaar van 2007 zagen wij op een van onze fietstochtjes opeens een paar caravans tussen de bomen. Ik realiseerde me dat dat misschien caravans waren van de ‘Amsterdamse camping’. Als geboren Hilversummer had ik wel eens gehoord van een camping bij Bussum, maar die was voor Amsterdammers. Ik had door die verhalen stereotype beelden gekregen over de kampeerders daar: André Hazesfans met witte leeuwtjes voor hun strak in het gelid staande caravans. Ieder zijn eigen smaak en plezier, maar voor mij hoefde dat niet. Dus ondanks dat we van kamperen hielden en er geregeld met de kinderen een weekendje op uit trokken, waren we nog nooit op de Bussumse camping geweest. Maar toen we enkele caravans zo mooi in het bos zagen staan, wilden we wel eens een kijkje nemen. We vielen van de ene verbazing in de andere. We bleken inderdaad op Camping De Fransche Kamp te zijn. In plaats van witte grindtegels bij de caravans was er alleen maar bosgrond. Geen rijtjes caravans met hooguit 2 m afstand er tussen, maar juist vrije plekken op ruime afstand van elkaar. Geen gesnoeide heggetjes langs campingveldjes, maar grote bomen en struiken om je heen. En in plaats van strak geparkeerde glimmende caravans, stonden er allerlei leuke, mooie, oude, bijzondere tenten, kampeerhuisjes, schaftketen en caravans. We waren zeer verrast door de aanblik en de sfeer. We zijn gestopt bij het kantoortje om informatie te vragen. Er waren nog voldoende plekken, en vanaf dat weekend in mei 2007 werd De Fransche Kamp ons weekendverblijf.

  Ik had wel eens gehoord van een camping bij
Bussum, maar die was voor Amsterdammers

 

Franse soldaten

We kozen een mooie plek aan het centrale sportveld. Tijdens ons eerste kampeerweekend werden wij wakker van luide stemmen en werkzaamheden, vlak voor onze caravan. Wij keken naar de opbouw van een soldatenbivak op het sportveld. Onze zoontjes van (toen) 2 en 5 jaar raakten van die aanblik, na hun eerste nacht op de camping, zeer onder de indruk! Waar hadden we onze caravan nu weer neergezet?

       
Fransche Kamp 75 jaar, juli 2007
 

De mooi uitgedoste soldaten wekten snel de nieuwsgierigheid, en in hun pyjamaatjes hobbelden ze de caravan uit het soldatenkamp binnen. Het bleken allemaal erg aardige soldaten te zijn, die ook kwamen kamperen en allerlei festiviteiten organiseerden, waaronder kampvuur stoken en een tekenwedstrijd. Deze camping kon niet meer stuk! De Fransche Kamp vierde dat weekend net haar 75-jarig jubileum! Om dat heuglijke feit op te luisteren werden er ‘Franse soldaten’ gelegerd op de camping.Na het onverwachte startweekend volgden nog vele andere mooie kampeerdagen op onze ‘penkie’. De Fransche Kamp is een heerlijke autovrije plek, waar de kinderen veilig hebben leren fietsen en de wijde wereld konden verkennen. In de acht jaren dat wij er een seizoensplek hadden, hebben we de camping en medekampeerders goed leren kennen.
De camping bleek een mooie mix van kampeerders te hebben. De traditionele Amsterdammers zijn volop aanwezig, en die zijn ook actief in het bestuur van de camping en bij de organisatie van allerlei werkzaamheden en activiteiten. Daarnaast zijn er ook een flink aantal gezinnen uit Bussum en andere Gooise gemeenten. 

 Zelf doen

De camping ligt in een natuurgebied dat al decennia lang in bezit is van het Goois Natuurreservaat. In de winter moeten alle kampeermiddelen worden afgebroken en weggehaald, zodat er van oktober tot april rust heerst. Vanaf begin april mag de camping weer worden opgebouwd. Alle werkzaamheden op de camping worden door de kampeerders op vrijwillige basis verricht, behalve het schoonmaken van de toiletgebouwen; dat is uitbesteed aan een bedrijf

      

Alle werkzaamheden op de camping
worden door de kampeerders op
vrijwillige basis verricht

Om een aantal taken te noemen: het besturen van de camping, het bemensen van het kantoortje, het aanbrengen, onderhouden en opruimen van een (beperkt) aantal stroomkastjes (voor kampeerders die elektriciteit willen hebben), het organiseren van kinder- en sportactiviteiten, het inrichten van de bibliotheek en, last but not least, het samen met de kantine-uitbater organiseren van de bingo!

Dat zelf doen geeft een heel eigen sfeer en gemeenschapszin op de camping, omdat er niet een baas is. Samen organiseren de kampeerders hun eigen camping. Uiteraard geeft dat ook wel eens gekrakeel en zoals wel vaker het geval is, wordt het vele werk gedaan door een beperkte groep vrijwilligers. Dat is jammer, want door mee te doen heb je snel aansluiting. In mijn geval ook letterlijk, want mijn deelname aan het ‘stroomteam’ betekende dat ik heel wat caravans op stroom heb aangesloten. Daarnaast was ik, voorafgaand aan de winter, coördinator van het inrichten van toiletgebouw 4. Niet omdat er nieuwe toiletten werden geplaatst, maar omdat toiletgebouwen in de winter dienst doen als schuurtje voor de vaste kampeerders. Zo hoeven niet alle campingstoelen, tafels, fietsen en dergelijke terug naar huis, maar kunnen rustig blijven staan tot het volgende seizoen.

 

Leren fietsen op De Fransche Kamp, mei 2008

Fransche Kamp 85 jaar

Na acht kampeerseizoenen hebben wij onze mooie plek in het bos verlaten. De kinderen kregen steeds meer eigen afspraken en (school)verplichtingen. We gebruikten onze caravan op De Fransche Kamp steeds minder. Het was een fantastische periode op een prachtige camping om de hoek. Dit jaar bestaat De Fransche Kamp 85 jaar. Ik gun alle Amsterdamse, Bussumse en overige kampeerders minstens nog zo’n periode plezier op deze unieke penkie!

 

 

 

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 111 gasten en geen leden online