Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 33, nummer 2 (september 2017), pag 3

Boeren, burgers en buitenlui

De redactie

Klik hier voor de pdf van dit artikell

 

Als er één gebied in Nederland is, waarop het thema van de Open Monumentendagen 2017 van toepassing is, dan is dat wel het Gooi: boeren, burgers en buitenlui hebben alle, zij het op verschillende momenten in de geschiedenis, hun stempel op onze mooie streek gedrukt. Het resultaat is een sterk verstedelijkt gebied, waar wonder boven wonder een belangrijk deel van de landschappelijke waarde in tact is gebleven. En hoewel de boer vandaag de dag vrijwel uit het Gooi is verdwenen, zijn het toch de boeren, de roemruchte erfgooiers, die dit mogelijk hebben gemaakt. Zij hebben eerst eeuwenlang hardnekkig hun moeizaam verworven gebruiksrechten verdedigd tegen ieder die daar inbreuk op wilde maken. Vervolgens hebben ze in de 19de eeuw hun poot stijf gehouden toen de overheid het collectieve gebruik van de grond wilde omzetten in particulier bezit. En ten slotte hebben ze precies op het goede moment hun bezit overgedragen aan het Goois Natuurreservaat.

Dat klinkt allemaal alsof er steeds sprake was van grote eensgezindheid. Maar in werkelijkheid maakten de erfgooiers bijna net zoveel ruzie met elkaar als met hun tegenstanders. Deze aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift voert u langs de veelbewogen geschiedenis van onze streek, en dus ook van ons dorp. Daar hoort ook het verhaal bij hoe de boer uit Bussum (en het Gooi) verdween en hoe je die verdwijning heel mooi kunt volgen op de opeenvolgende kaarten en plattegronden van het Gooi en van Bussum. Vaak wordt beweerd dat de buitenlui, die na de aanleg van de spoorlijn naar het Gooi trokken, de boeren hebben verdrongen. In werkelijkheid is het natuurlijk ingewikkelder: het verdwijnen van het boerenbedrijf als gevolg van agrarische en economische ontwikkelingen heeft juist ook ruimte geschapen voor de komst van die buitenlui. Die vervolgens ook hun bijdrage hebben geleverd aan het behoud van de open ruimte in het Gooi.

We vragen speciaal uw aandacht voor een fenomeen dat voor veel Bussumers een goed bewaard geheim lijkt te zijn: het seizoenskampeerterrein De Fransche Kamp, dat met recht een Open Monument kan worden genoemd. Niet eens zo heel diep verscholen in het bos langs de Fransekampweg ligt een camping met honderden staanplaatsen, die voornamelijk door Amsterdammers werden en worden bevolkt. Veel Bussumers zijn daar nog nooit geweest, sterker nog, velen zijn zich helemaal niet bewust van het bestaan van die camping. Toch is ook die camping een gevolg van de historische ontwikkelingen in onze omgeving. En laten we blij zijn dat het bij een Amsterdamse camping is gebleven! Niet lang voor de oprichting van die camping wilde Amsterdam immers midden op de Bussumer hei maar liefst een hele tuinstad voor 50.000 tot 100.000 inwoners bouwen.

Maar er is ook een minder idyllische kant aan deze aflevering. Robert Vreugdenhil roept een aantal moorden en verdwijningen uit de oorlogsjaren in herinnering. Een lugubere geschiedenis met een onbevredigend slot: de dader is nooit gepakt.

Dat en meer op de volgende bladzijden!

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 77 gasten en geen leden online