Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 33, nummer 1 (mei 2017), pag 40

Bussum in boeken

Klaas Oosterom

 

Klik hier voor de pdf van dit artikel
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting

 

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij het thema van in dit nummer. De boeken zijn veelal via internet te koop en in te zien in het documentatiecentrum van de HKB

.

Ons kent ons. De types van Van Kooten en De Bie 

Fotoboek met 120 foto’s van typetjes, gemaakt door hun vaste fotograaf Roel Bazen. Het grimewerk is van Arjen van der Grijn. Het is een keuze uit de vierhonderd types die Van Kooten en De Bie tussen 1980 en 1993 uitbeeldden. Diverse buitenfoto’s zijn duidelijk in Bussum of omgeving gemaakt, meestal niet ver van de woning van De Bie aan het P.J. Lomanplein.
De Harmonie gaf het softcover boek in 1993 uit. ISBN 9061693918/CIP.

 

 

  

Zingend door het leven

De autobiografie uit 1948 van Hens Clinge Doorenbos (1884-1978), liedjesschrijver, cabaretier en zanger, die optrad vanaf 1904, onder andere voor soldaten tijdens de mobilisaties 1914-1918 en 1939-1940. Hij werd begeleid door zijn vrouw, die ook voor de muziek zorgde. Hij schreef rijmen voor kinderen en publiceerde veel werk in dagblad De Telegraaf. Hij woonde in Bussum en later in Naarden. Clinge Doorenbos schijnt een prettig mens geweest te zijn in de omgang, vol werklust en interesse in wat er om hem heen gebeurde. Na 1948 ging het echtpaar nog door met optredens, tot mevrouw in 1971 overleed.
Het boek, 200 pagina’s, bevat veel rijmen, een foto van het echtpaar en tekeningen van Bernard van Vlijmen.
Strengholt gaf het boek uit.

 

Voor mijn vuist weg

Willem Duys (1928-2011) werd in Bussum geboren, ging er naar school, woonde enige tijd in Naarden, en werd vooral beroemd door zijn talkshow, die in de jaren zestig meestal direct vanuit gebouw Concordia aan de Graaf Wichmanlaan in Bussum op de televisie kwam. In zijn boek Voor mijn vuist weg, dat hij naar eigen zeggen in zes hete junidagen in 1970 schreef, vertelt hij over honderden ontmoetingen, mislukkingen en dolle momenten in en rond het programma ‘Voor de vuist weg’. Met veel foto’s, waarop hij nergens ouder is dan 40 jaar. Behalve vele beroemdheden figureren er ook Naarders en Bussumers die maar één dag beroemd waren.
Teleboek nv te Bussum gaf de pocket in 1970 uit.

 

 

De Plankeniers: 50 jaar open doek

Dit jubileumboek beslaat de jaren 1946-1996. Het theater De Plankeniers was ooit een schuur van hofstede Oud-Bussem. Het voormalige VVV-kantoortje aan de Vlietlaan was lang de ‘ambassade’ van de organisatie. Het boek is een kroniek met korte impressies en beschouwingen en veel zwart/wit foto’s. Tweehonderd producties zijn er in die jaren op de planken gebracht in 3400 voorstellingen. Twee keer is een productie op televisie geweest. Herman Planten is de man die de Plankeniers organisatorisch en artistiek op de kaart heeft gezet.
Het boek met 208 pagina’s, bevat een alfabetische lijst van de gespeelde stukken, een namenregister en een lijst van intekenaars.
ISBN 90-72790-07-3.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 156 gasten en geen leden online