HOME HKB
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 33, nummer 1 (mei 2017), pag 31

Reeuwijk-Bussum

Klik hier voor de PDF van het artikel

In het themanummer over Smullen in Bussum vroeg auteur Jan-Willem Henfling zich af hoe de eerste Verkleij in 1914 vanuit zijn woonplaats Reeuwijk naar Bussum kon komen. In Reeuwijk was namelijk geen treinstation.Klik hier  Pieter Schut helpt hem in een reactie op ons vorige nummer een handje.

Het is erg onaannemelijk dat Verkleij, zoals Henfling oppert, naar Den Haag zou zijn gewandeld om daarvandaan de trein te nemen. Niet alleen omdat het 34 kilometer lopen is vanuit Reeuwijk, maar ook omdat hij de andere kant op moest: naar het Gooi. Veel waarschijnlijker is het dat Verkleij vanuit Reeuwijk naar Bodegraven ging (6 kilometer) en daar de trein naar Naarden-Bussum pakte. In Bodegraven was al sinds 1878 een station en het zal Verkleij niet zijn ontgaan dat daar in 1914, het jaar waarin hij naar Bussum verhuisde, een splinternieuw stationsgebouw werd geopend. Dat stationsgebouw staat er nog steeds, maar is nu in gebruik als horecacentrum Het Kookstation. Je kunt nog steeds met de trein van Bodegraven naar Naarden-Bussum. Wel in Utrecht overstappen.

 

 

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 99 gasten en geen leden online