Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 33, nummer 1 (mei 2017), pag 31

Reeuwijk-Bussum

Klik hier voor de PDF van het artikel

In het themanummer over Smullen in Bussum vroeg auteur Jan-Willem Henfling zich af hoe de eerste Verkleij in 1914 vanuit zijn woonplaats Reeuwijk naar Bussum kon komen. In Reeuwijk was namelijk geen treinstation.Klik hier  Pieter Schut helpt hem in een reactie op ons vorige nummer een handje.

Het is erg onaannemelijk dat Verkleij, zoals Henfling oppert, naar Den Haag zou zijn gewandeld om daarvandaan de trein te nemen. Niet alleen omdat het 34 kilometer lopen is vanuit Reeuwijk, maar ook omdat hij de andere kant op moest: naar het Gooi. Veel waarschijnlijker is het dat Verkleij vanuit Reeuwijk naar Bodegraven ging (6 kilometer) en daar de trein naar Naarden-Bussum pakte. In Bodegraven was al sinds 1878 een station en het zal Verkleij niet zijn ontgaan dat daar in 1914, het jaar waarin hij naar Bussum verhuisde, een splinternieuw stationsgebouw werd geopend. Dat stationsgebouw staat er nog steeds, maar is nu in gebruik als horecacentrum Het Kookstation. Je kunt nog steeds met de trein van Bodegraven naar Naarden-Bussum. Wel in Utrecht overstappen.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 100 gasten en geen leden online