HOME HKB
Open Menu
Bussum historisch tijdschrift, jaargang 33, nummer 1 (mei 2017), pag 5

Bijvangst

Klik hier voort de PDF van dit artikel

 

Als je (digitaal) zit te bladeren in oude kranten, vind je niet alleen dingen waar je naar op zoek bent, maar soms ook zaken die helemaal buiten je speurtocht vallen, maar die toch te mooi zijn om te laten liggen. Serendipiteit wordt dat wel genoemd. Zo trof ik in De Gooi- en Eemlander van 30 januari 1910 onder een bericht over toneelvereniging Vondel het volgende ongemeen interessante berichtje aan:

“Het eerste publieke urinoir is thans in deze gemeente geplaatst. In de St. Vitusstraat zag het zich deze week een bescheiden plaatsje toegewezen. Teneinde het zooveel mogelijk aan het oog te onttrekken is men voornemens er een klein plantsoentje omheen aan te leggen. In het belang der reinheid in deze gemeente is het bepaald noodig, dat meerdere urinoirs volgen.”

Daar kan hedendaags Bussum, pardon Gooise Meren, nog een voorbeeld aan nemen!

 

 

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 118 gasten en geen leden online