Home
Open Menu

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 3 (december 2016), pag 32-35


Bussum in boeken

Klaas Oosterom

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij het thema ‘Smullen in Bussum’ in dit nummer. De boeken zijn veelal via internet nog te koop en in het documentatiecentrum van de kring in te zien.

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting. 


Café ’t Spieghel 1895-1995

In 1995 verscheen dit piepkleine, langwerpige boekje van 32 pagina’s over dit café in de Spiegelstraat. Hanneke (†2015) en John Schweitzer beschrijven het oude Bussum en de historie van het café. Gérard Buhr, toen een frequente bezoeker, schreef een voorwoordje en de historie wordt gelardeerd met 19 afbeeldingen, waaronder foto’s, documenten en advertenties van toen. Nu is het café een pannenkoekhuis: Spiegelkamer.

 

  

Maître Pierre

L’Auberge Maître Pierre aan de Stationsweg 16-22 was in de jaren zeventig en tachtig niet alleen voor Bussumers een bekend etablissement, maar ook voor vele BN-ers en buitenlanders uit de showwereld van o.m. Privé-journalist Henk van der Meyden. Peter den Iseger (1918-1999), zoals zijn echte naam luidde, begon hier in Bussum in 1974 met zijn restaurant. Omstreeks 1987 ging zijn zoon verder onder de naam Pepi’s. Maître Pierre werkte mee aan minstens drie boeken:

 

Aan tafel met…

veertig beroemdheden bij Maître Pierre met als ondertitel ‘Veertig onthullende privé-stories die u nooit eerder las; veertig gastronomische gerechten die u nooit eerder proefde’. Roddeljournalist Karel H. Hille schreef de teksten. Het is ‘lichte kost’ wat Hille schreef en het wordt afgewisseld met recepten van Pierre met een tekening erbij; recepten kregen soms een unieke naam, zoals Tournedos ‘La Paay’ of Pudding á la Corrie (van Gorp).

85 pagina’s. Uitgever: CentriPress, Bussum 1979. ISBN 90.305.0225.8.

  

De Liefde gaat door…
  Hoe ‘t huwelijk ook leed kan verwekken
moest een striptease-danseuse ontdekken.
Haar man hield de kas
en zij klaagde alras
dat ze niets meer had om uit te trekken.

Eli Asser schreef lichtverteerbare poëzie voor dit boekje. Bert Witte tekende er strips bij: tekeningen met dialogen, en cuisinier Maître Pierre lardeerde tekst en tekeningen met 35 recepten met passende namen zoals ‘Pappenheimers pannetje’ voor boerenkool en ‘Hazebout Femme Fatale’.

Een kort gedicht om de sfeer te proeven: 

Uitgever: Bruna Utrecht, 1983, gebonden softcover, 142 bladzijden. ISBN 90 229 7653 X.

 

Maître Pierre vertelt

Pierre kende ‘iedereen’ en had altijd verhalen. Een uitgever vroeg hem zijn verhalen op de band in te spreken. Een paar maanden later had Ab Pruis in een sappige schrijfstijl er een boek van gemaakt. In de eerste tientallen hoofdstukjes vertelt hij van zijn jeugd en zijn avonturen in de horecawereld, in de oorlog en over hoe hij een voet verloor. Daarna stukjes over zijn huwelijk en zijn gastronomische carrière, die in Bussum zijn hoogtepunt bereikte. Ertussen recepten die de naam krijgen van de bekende persoon die hij gezien of gesproken had, zoals Boerensoep à la Bernard Haitink of Glace Erotique à la Simon Vestdijk.

De Sfinx in Amsterdam gaf de paperback, 203 bladzijden, in 1992 uit. ISBN 90 6493 004 X.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 56 gasten en geen leden online