HOME HKB
Open Menu

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 3 (december 2016), pag 32-35


Bussum in boeken

Klaas Oosterom

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij het thema ‘Smullen in Bussum’ in dit nummer. De boeken zijn veelal via internet nog te koop en in het documentatiecentrum van de kring in te zien.

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting. 


Café ’t Spieghel 1895-1995

In 1995 verscheen dit piepkleine, langwerpige boekje van 32 pagina’s over dit café in de Spiegelstraat. Hanneke (†2015) en John Schweitzer beschrijven het oude Bussum en de historie van het café. Gérard Buhr, toen een frequente bezoeker, schreef een voorwoordje en de historie wordt gelardeerd met 19 afbeeldingen, waaronder foto’s, documenten en advertenties van toen. Nu is het café een pannenkoekhuis: Spiegelkamer.

 

  

Maître Pierre

L’Auberge Maître Pierre aan de Stationsweg 16-22 was in de jaren zeventig en tachtig niet alleen voor Bussumers een bekend etablissement, maar ook voor vele BN-ers en buitenlanders uit de showwereld van o.m. Privé-journalist Henk van der Meyden. Peter den Iseger (1918-1999), zoals zijn echte naam luidde, begon hier in Bussum in 1974 met zijn restaurant. Omstreeks 1987 ging zijn zoon verder onder de naam Pepi’s. Maître Pierre werkte mee aan minstens drie boeken:

 

Aan tafel met…

veertig beroemdheden bij Maître Pierre met als ondertitel ‘Veertig onthullende privé-stories die u nooit eerder las; veertig gastronomische gerechten die u nooit eerder proefde’. Roddeljournalist Karel H. Hille schreef de teksten. Het is ‘lichte kost’ wat Hille schreef en het wordt afgewisseld met recepten van Pierre met een tekening erbij; recepten kregen soms een unieke naam, zoals Tournedos ‘La Paay’ of Pudding á la Corrie (van Gorp).

85 pagina’s. Uitgever: CentriPress, Bussum 1979. ISBN 90.305.0225.8.

  

De Liefde gaat door…
  Hoe ‘t huwelijk ook leed kan verwekken
moest een striptease-danseuse ontdekken.
Haar man hield de kas
en zij klaagde alras
dat ze niets meer had om uit te trekken.

Eli Asser schreef lichtverteerbare poëzie voor dit boekje. Bert Witte tekende er strips bij: tekeningen met dialogen, en cuisinier Maître Pierre lardeerde tekst en tekeningen met 35 recepten met passende namen zoals ‘Pappenheimers pannetje’ voor boerenkool en ‘Hazebout Femme Fatale’.

Een kort gedicht om de sfeer te proeven: 

Uitgever: Bruna Utrecht, 1983, gebonden softcover, 142 bladzijden. ISBN 90 229 7653 X.

 

Maître Pierre vertelt

Pierre kende ‘iedereen’ en had altijd verhalen. Een uitgever vroeg hem zijn verhalen op de band in te spreken. Een paar maanden later had Ab Pruis in een sappige schrijfstijl er een boek van gemaakt. In de eerste tientallen hoofdstukjes vertelt hij van zijn jeugd en zijn avonturen in de horecawereld, in de oorlog en over hoe hij een voet verloor. Daarna stukjes over zijn huwelijk en zijn gastronomische carrière, die in Bussum zijn hoogtepunt bereikte. Ertussen recepten die de naam krijgen van de bekende persoon die hij gezien of gesproken had, zoals Boerensoep à la Bernard Haitink of Glace Erotique à la Simon Vestdijk.

De Sfinx in Amsterdam gaf de paperback, 203 bladzijden, in 1992 uit. ISBN 90 6493 004 X.

 

 

 

Actueel

Raadsdebat Villa Eikenhof

De toekomst van de ‘Van Gogh-villa' Eikenhof aan de Regentesselaan is voorlopig nog ongewis. Dat valt op te maken uit een reactie van wethouder Alexander Luijten. In een motie van meer partijen is gevraagd te onderzoeken of de villa die eerder bewoond is geweest door Jo Bonger, de schoonzuster van Vincent van Gogh, behouden kan blijven en (monumentale) bescherming kan verkrijgen om het ook voor de langere termijn te behouden en hiertoe zo mogelijk besluitvorming in gang te zetten. De wethouder noemde de motie een aanmoediging voor het streven om dit soort monumenten zoveel mogelijk te behouden. Maar hij wees er op dat een onderzoek nodig is om tot een zorgvuldige afweging te komen tussen het publieke belang en de belangen van de eigenaar die het pand wil slopen om plaats te maken voor nieuwbouw. Volgens de wethouder kan over een eventuele beschermde status niet vandaag of morgen een besluit  worden genomen. 

Foto van de maand

Juli 2020

    

Wat zien wij hier? Waar is deze ingebouwde woning te bewonderen in Bussum? Of is de bewuste woning inmiddels gesloopt? Weet u hier iets over te melden, de HKB hoort het graag! 

 

Reacties vorige foto van de maand

Helaas zijn wij niet veel wijzer geworden, blijkbaar is de locatie lastig te herkennen. Wij wachten rustig af of er alsnog een goede suggestie komt.

 

We hebben 86 gasten en geen leden online