HOME HKB
Open Menu

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 3 (december 2016), pag 25


De grootste smulpaap uit de Bussumse historie

Nol Verhagen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

De grootste smulpaap uit de geschiedenis van Bussum is ongetwijfeld de Vieze Man die in 1982 binnenstapte bij Tönis Bonbonnerie aan de Kerkstraat en daar een keurig gesoigneerde verkoopster aantrof. Ze weet duidelijk niet goed raad met deze vreemde snoeshaan die, alvorens een pond bonbons te kopen, eerst even wil proeven. Meneer is bepaald kieskeurig: de bonbon mag niet hard zijn en ook niet bitter. Nee, hij moet zacht zijn, van melkchocola, en hij moet nat en zoet in de mond zijn. De eerste proef mislukt doordat de Vieze Man de bonbon per ongeluk te schielijk doorslikt. De tweede proef draait ook uit op een teleurstelling, want de Vieze Man moet er bijna van overgeven. Hij is gelukkig zo kies om dat niet in de winkel te doen. Na het verlaten van de winkel steekt hij over naar Banketbakkerij Veerman aan de overkant van de straat om daar zijn geluk te beproeven met een amandelkoekje.

Van Kooten en de Bie, of liever Koot en Bie, hebben Bussum regelmatig gebruikt als decor voor hun sketches. Ook de oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof stuiten bij hun eerste gezamenlijke optreden in november 1985 op een Bussumse delicatesse, de moorkop die bij Banketbakkerij Olsthoorn aan de Brinklaan voor de deur stond. Ze besluiten ter plekke om van die moorkop het logo van hun Stichting te maken, maar dan geschreven als ‘morekop’, een doordenkertje uit de koker van Koos, “omdat wij more in de kop hebben dan jonge jongeren”. Als ze er vanaf station Naarden-Bussum mee naar het Haagse Binnenhof willen reizen om subsidie te werven, moeten ze er tot grote verontwaardiging van Koos een kinderkaartje voor kopen. 

Bij gebrek aan middelen moet Robbie in Bussum achterblijven. Waarbij Bussum model staat voor Juinen, u weet wel, het stadje dat voortvarend bestuurd wordt door burgemeester Van der Vaart en vooral door wethouder Hekking.

Heden ten dage kroont die moorkop de luifel van goudsmid Rood Goud Zilver op Brinklaan 20A. Hij is daarom van kleur verschoten, waardoor de toef slagroom nu rood is!

 

 

 

 

 

Actueel

BHT december

Omstreeks 9 december verschijnt het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 45 gasten en geen leden online