Home
Open Menu

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 3 (december 2016), pag 25


De grootste smulpaap uit de Bussumse historie

Nol Verhagen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

De grootste smulpaap uit de geschiedenis van Bussum is ongetwijfeld de Vieze Man die in 1982 binnenstapte bij Tönis Bonbonnerie aan de Kerkstraat en daar een keurig gesoigneerde verkoopster aantrof. Ze weet duidelijk niet goed raad met deze vreemde snoeshaan die, alvorens een pond bonbons te kopen, eerst even wil proeven. Meneer is bepaald kieskeurig: de bonbon mag niet hard zijn en ook niet bitter. Nee, hij moet zacht zijn, van melkchocola, en hij moet nat en zoet in de mond zijn. De eerste proef mislukt doordat de Vieze Man de bonbon per ongeluk te schielijk doorslikt. De tweede proef draait ook uit op een teleurstelling, want de Vieze Man moet er bijna van overgeven. Hij is gelukkig zo kies om dat niet in de winkel te doen. Na het verlaten van de winkel steekt hij over naar Banketbakkerij Veerman aan de overkant van de straat om daar zijn geluk te beproeven met een amandelkoekje.

Van Kooten en de Bie, of liever Koot en Bie, hebben Bussum regelmatig gebruikt als decor voor hun sketches. Ook de oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof stuiten bij hun eerste gezamenlijke optreden in november 1985 op een Bussumse delicatesse, de moorkop die bij Banketbakkerij Olsthoorn aan de Brinklaan voor de deur stond. Ze besluiten ter plekke om van die moorkop het logo van hun Stichting te maken, maar dan geschreven als ‘morekop’, een doordenkertje uit de koker van Koos, “omdat wij more in de kop hebben dan jonge jongeren”. Als ze er vanaf station Naarden-Bussum mee naar het Haagse Binnenhof willen reizen om subsidie te werven, moeten ze er tot grote verontwaardiging van Koos een kinderkaartje voor kopen. 

Bij gebrek aan middelen moet Robbie in Bussum achterblijven. Waarbij Bussum model staat voor Juinen, u weet wel, het stadje dat voortvarend bestuurd wordt door burgemeester Van der Vaart en vooral door wethouder Hekking.

Heden ten dage kroont die moorkop de luifel van goudsmid Rood Goud Zilver op Brinklaan 20A. Hij is daarom van kleur verschoten, waardoor de toef slagroom nu rood is!

 

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 39 gasten en geen leden online