Home
Open Menu

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 3 (december 2016), pag 11


Eten en drinken in Bussum in de jaren vijftig

Nol Verhagen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

 

Geïnspireerd door het artikel van Anneke van de Koppel over de banketbakkerij van haar vader Cornelis van de Koppel jr. aan de Huizerweg, ben ik op zoek gegaan naar wat er destijds, dat wil zeggen in de jaren vijftig, zoal aan winkels op het gebied van eten en drinken in Bussum te vinden was.

In het Documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum vond ik de (eerste!) Zaken- en Beroepengids voor Bussum en Omstreken uit 1959, die daar informatie over verschaft. Zelfs als je bedenkt dat Bussum toen wat inwonertal betreft wat groter was dan nu (ca. 40000 versus ca. 32000 inwoners), wekt het aantal detailhandels verbazing. Zo waren er maar liefst 21 banketbakkers, waarvan er drie in de onmiddellijke omgeving van Van de Koppel waren gevestigd: Van de Koppel zelf op Huizerweg 39, Brouwer op Huizerweg 48 en Schwarze op Huizerweg 38. De laatste verkocht ook brood. Naast deze 21 banketbakkers waren er verder nog 31 brood-, koek- en banketbakkers en 2 hocolaterieën, waarvan er één ook alweer dichtbij Van de Koppel, op Huizerweg 52a.
Ook op andere gebieden van de voeding was er destijds een ruime keus: ik vond niet minder dan 46 adressen voor aardappelen, groenten en fruit; 36 slagerijen/slachterijen; 23 melkhandels; 11 slijterijen en 18 restaurants.

Natuurlijk heb ik ook even gekeken hoe de vlag er nu bij hangt. Daarvoor ben ik te rade gegaan bij de digitale Gouden Gids, die helaas wat minder betrouwbaar is dan die goede oude gedrukte Beroepengids, omdat het maar net is waar je op zoekt of hoe een en ander is gerubriceerd. Maar zelfs met die slag om de arm is het verschil opmerkelijk. Ik vond nog maar zo’n 9 bakkers, 5 groente- en fruithandels, en 5 of 6 slagerijen.
De melkhandel is zelfs geheel en al van het toneel verdwenen. Alleen de slijters liggen nog aardig op koers: tegenover de 11 van toen staan er nu nog 7. De enige categorie die nu veel beter scoort dan eind jaren vijftig wordt gevormd door de restaurants: dat zijn er nu zo’n 50, maar daar worden dan ook alle snackbars toe gerekend, die destijds nog nauwelijks bestonden
En er zijn nu natuurlijk 9 of 10 supermarkten – die bestonden toen ook nog niet.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 133 gasten en geen leden online