Home
Open Menu

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 3 (december 2016), pag 3


Smullen in Bussum

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Het eeuwfeest van slager Verkleij in oktober vormde voor de redactie de aanleiding om een aflevering van het Bussums Historisch Tijdschrift in het teken te stellen van culinaire genoegens: Smullen in Bussum. Een toepasselijker onderwerp is in deze decembermaand natuurlijk nauwelijks te vinden.

In dat kader hebben we een aantal Bussumse handelaren in levensmiddelen onder de loep genomen. Niet zozeer gastronomische hoogvliegers, maar gewoon een slager, een melkboer, een vishandel, een banketbakker, een groothandel. In hun verhalen valt op dat ze allemaal vrij eenvoudig begonnen zijn, maar al snel overgingen tot wat we nu diversificatie zouden noemen, die in het geval van Griffioen er zelfs toe leidde dat melk in wijn veranderde. Ook hebben ze allemaal ingespeeld op de behoefte aan kant-en-klare schotels, of het nu salades zijn, of nasi, of paella of lasagna. Die ‘gemakzucht’ speelt niet alleen in de particuliere huishoudens, maar kennelijk ook in de horeca, zoals uit het verhaal van Hocras Keuken blijkt. Dat is geen verschijnsel van vandaag of gisteren, zoals goed is te zien in de ‘story’ van melkboer Griffioen, waar winkelierster Christina Majoor al kort na de oorlog begon met een vorm van catering. Voor bakker Van de Koppel was dat zelfs voor de oorlog al ‘gesneden koek’. Opmerkelijk is verder de nadruk die de ambachtelijkheid in al die verhalen krijgt: zelfgemaakte paaseieren, hausgemachte Hausmacher, zelfgekookte gerechten, tot op de dag van vandaag.

       Opmerkelijk is de nadruk
die de ambachtelijkheid
in al die verhalen krijgt.

Jan Willem Henfling rondt zijn doorwrochte relaas over de betekenis van de boekweit in het Gooi af en bestrijdt, in navolging van De Vrankrijker, het hardnekkige misverstand dat de schapenhouderij en de boekweitteelt onlosmakelijk met elkaar verbonden zouden zijn. En wist u dat Archibald al meer dan honderd jaar de hoek van de Brinklaan en de Brediusweg bezet houdt? Frank de Groot schrijft de geschiedenis van dit etablissement, dat nog niet zo lang geleden een enigszins bedenkelijke reputatie had!

Tot slot een artikel van Klaas Oosterom dat niets met eten en drinken van doen heeft: de geschiedenis van de familie Kruyt, die rond de voorlaatste eeuwwisseling in Bussum woonde. Hugo Kruyt was een bekende van Albert Einstein en mede-oprichter van TNO. Zijn oudere broer Willy was een rechtlijnige politicus die na de Eerste Wereldoorlog voor de pacifistische Bond van Christen-Socialisten in de Tweede Kamer zat en zich later zelfs tot het communisme bekeerde, wat hem nog duur is komen te staan.

Denk onder de kerstboom nog eens terug aan al die middenstanders van vijftig, zestig jaar geleden, die zich rond deze tijd van het jaar in het zweet werkten om het onze ouders en grootouders naar de zin te maken!

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 280 gasten en geen leden online