Home
Open Menu

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 2 (september 2016), pag 17


Rectificatie

(van de redactie)

 

Klik hier voor de PDF-versie van dit artikel
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

 

Wikipedia is natuurlijk een vrijwel onuitputtelijke bron van informatie; maar soms helaas ook een dwaalspoor. Zo klopten er een paar dingen niet in Bussums Historisch Tijdschrift 32/1 (2016) 9-11

De kleindochter van een zus van Floris Vos citeert uit de herinneringen van haar grootmoeder:
Vele zijn de scholen die hij bezocht heeft. Iedereen kende hem om zijn geestigheid, de talloze grappen die hij uithaalde. Hij speelde comedie, imiteerde mensen, kostelijk .... Na een kostschool in Arnhem bezocht te hebben, ging hij naar Fiume om zich in het houtbedrijf te bekwamen, maar toen Vader kort na zijn terugkomst ziek werd en stierf, wilde hij, toen 24 jaar, niet in de houtzaak.
Van een gymnasiale opleiding of een voorgenomen medicijnenstudie was zijn zus en dier kleindochter niets bekend.

Tot overmaat van ramp plaatsten we ook een verkeerde foto. De man met het kale hoofd is Gerrit Jan Vos, een Bussumse architect. Hierbij de foto van de echte Floris Vos…

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 53 gasten en geen leden online