Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 31 nummer 3 (december 2015).,pag. 16-17


De familie Herwig, drie generaties met groene vingers

Klaas Oosterom

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


V.l.n.r. Arend Jan Herwig, Rob Herwig, Modeste Herwig

Arend Jan Herwig

De familie Herwig is al sinds de 18de eeuw actief als kwekers/hoveniers. De eerste Herwig die grote bekendheid verwierf was Arend Jan Herwig (1883-1972). Hij groeide op in de provincie Groningen. Na de middelbare school ging hij naar Duitsland om op een fruitkwekerij te gaan werken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij voor de Nederlandse regering om ladingen aardappelen onder schippers te ‘verdelen’, waarbij hij een staf van 250 controleurs in dienst had. In 1921 trok Arend Jan met zijn vrouw Jantje Kloosterhuis (1892-1962) per auto (!) door Nederland, op zoek naar een plek voor een kwekerij. Die vond hij in Bussum: een mooi stuk land tussen twee sloten in het Brediuskwartier, ongeveer op de plaats waar nu de Herman Gorterhof is. De kwekerij liep goed en er werd dan ook een huis in Bussum gekocht, op de hoek van de Constantijn Huygens- en de Vondellaan. In 1924 kwamen daar een winkel (Het Bloemenhuis), kassen, een kantoor en een laboratorium voor grond/bodemonderzoek bij.

      
Met de auto op de kwekerij
 

In de jaren twintig van de 20ste eeuw begon Herwig met een wekelijkse radiorubriek voor de NCRV, toen iets heel nieuws. Vanaf 1924 gaf hij een eigen tijdschrift uit, Gooisch Buitenleven, met een vragenrubriek en een zelfgemaakte prijspuzzel. In de Tweede Wereldoorlog hield Herwig, zolang hij nog kon reizen, in het hele land lezingen met dia’s. In zijn praatjes en in artikelen over planten en bloemen kon hij het (tijdens de oorlog!) vaak niet laten om te vertellen dat het rood van de geraniums zo mooi paste bij het blauw van de lobelia’s en het wit van de margrieten of het oranje van de goudsbloemen. 

 
     
 
Met deze auto bracht chauffeur Jaap de bestelde bloemen
rond in Bussum

Hij heeft veel gepubliceerd: de eerste Tuinencyclopedie, de boeken Bloemen en Planten in Huis, Zelf Tuinieren, Voorjaarsbloemen, Mijn Rozentuin, Vaste Planten, enz. Hij verzorgde daarnaast nog een vaste rubriek in het damesblad Margriet. Verder was hij voorzitter van de Tuinlieden- en Patroonsvereniging en voorzitter van de Winkeliersvereniging Bussum.

 

Rob Herwig

Zoon Rob (1935), geboren in Bussum, ging eerst een heel andere richting uit. Hij ging de handel in, maar stopte daar na een aantal jaren toch weer mee. Zijn vader kwam toen met het voorstel om een tuinboek voor Margriet te maken. Arend Jan was al 83 en kon dat zelf niet meer doen. Zo begon Rob in 1965 aan zijn eerste boek. Er werden er maar liefst 250 000 van verkocht! Daarmee was de basis gelegd. Hij heeft zo’n twintig boeken gepubliceerd, waaronder het Grote Kamerplantenboek, het Volkomen Vijverboek, het Grote Bouw en Klussenboek voor de tuin. Daarnaast heeft hij in Lunteren siertuinen aangelegd: twaalf modeltuinen, een Japanse tuin, een bostuin en een moestuin. Een heel bedrijf met personeel om alles te onderhouden en horeca om de bezoekers van eten en drinken te voorzien. Toen Rob met pensioen ging zijn het bedrijf en deze tuinen verkocht.

 

Modeste Herwig

     
 
Tijdschrift Gooisch Buitenleven uit 1934

De familietraditie van (tuin)boeken schrijven is na het pensioen van Rob voortgezet door zijn dochter Modeste (1963). Haar fraai geïllustreerde tuinboeken zijn een genot om te lezen en te bekijken. Ze geeft ook veel lezingen en verzorgt tuinrubrieken in tijdschriften en kranten. Van haar hand verscheen ook de 480 pagina’s dikke Tuinplantenencyclopedie op kleur, waarin 2500 planten volgens het plantenkleursysteem van de Royal Horticultural Society gerangschikt zijn. Inmiddels is de negende druk verschenen. Net als de boeken van haar vader zijn diverse titels van haar vertaald en in het buitenland uitgebracht.

In 2009 verscheen van Rob Herwig, met als co-auteur dochter Modeste, Het beste tuinboek van 3 generaties Herwig.

 

Bron en afbeeldingen

 Het beste tuinboek van 3 generaties Herwig. Terra 2009.

 

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 35 gasten en geen leden online