Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 31, nummer 3 (december 2015), pag. 3


Van je Familie moet je het hebben

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Elk dorp kent van die plaatselijke dynastieën, die er soms meer dan een eeuw nering hebben gedreven, die iedereen kende en die de ruggengraat van de dorpssamenleving vormden. In enkele gevallen gaat het zelfs om een heel conglomeraat van families, zoals in Bussum bijvoorbeeld het geval is bij Banis, Klück en Krijnen. Geslachten die meer dan 200 jaar de toon hebben gezet in het dorp.Met het groter groeien van het dorp en met het toenemen van het aantal landelijke ketens van winkelbedrijven, verdwijnen veel van die families en hun bedrijven geleidelijk uit het straatbeeld. Ook in Bussum vind je nu Blokker en Dixons en de Hema, in plaats van Klück, Ruisendaal en Griffioen. Gelukkig leven de nazaten van deze families nog en kunnen ze ons nog ‘vertellen over vroeger’.

Voor dit nummer van BHT belicht Jan-Willem Henfling een aantal van deze families, in de vorm van interviews met soms de laatste vertegenwoordigers van oo it roemrijke geslachten. Dat levert bij uitstek lokale geschiedenissen op, die met de bijbehorende illustraties soms op treffende wijze de ontwikkelingen in de voorbije eeuw laten zien. Kijk maar eens naar de erhuiswagens van Banis, of de taxi’s van Taxi 18888.Ook enkele middenstanders komen aan het woord, zoals groenteboer Ruisendaal en sigarenhandelaar Roks. Nel Krijnen schrijft de geschiedenis van (een deel van) de Klückdynastie, begonnen als smeden en uitgegroeid tot een grote doe-het-zelf-zaak, die overigens inmiddels ook al niet meer bestaat.Chris Leenders, die eerder schreef over de fabriek van Bensdorp, schildert nu het portret van de familie. Weliswaar Amsterdamse import, maar van onnoemelijk belang voor Bussum. En hoewel het bedrijf beëindigd is, houdt het gebouw ons nog iedere dag bezig.En wat te denken van de familie Herwig, die al drie generaties lang Nederland en de rest van de wereld in een onafzienbare reeks boeken over planten en tuinen opvoedt tot kundige tuiniers. Of, uit de recente historie, onze huisdrukkerij Walden, ontstaan tijdens de rebelse jaren van de PSP, en nu, iets bezadigder, een degelijk eenmansbedrijf.Tenslotte het tweede deel van het artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die zo’n groot aandeel heeft gehad in de artistieke nalatenschap van Vincent.

Geniet tijdens de kerstdagen van de warme uitstraling van het Bussumse familieleven!

Dynastieën die de ruggengraat van de dorpssamenleving vormden

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 123 gasten en geen leden online