Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 37


De Zuiderkerk: het evangelie volgens Johannes 

Nol Verhagen

     
 
Zuiderkerk (coll. HKB)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

(Deels ontleend aan artikelen van Klaas Oosterom in BussumsNieuws, december 2010 en februari 2013)
Foto’s: Klaas Oosterom

 

Op de hoek van de Ceintuurbaan en de Abraham Kuyperlaan, waar nu een modern appartementencomplex staat, stond van 1956 tot 2003 de Zuiderkerk. De kerk was een beetje het stiefkind van de Bussumse kerken. In de volksmond werd ze wel de Vishal genoemd en eerlijk gezegd had ze daar ook wel wat van weg. Kortom, veel esthetisch genoegen was er niet aan te beleven. Ze heeft ook maar korte tijd dienst gedaan: in 1995 werd ze verlaten en in 2003 werd ze afgebroken. Op het eind deed ze dienst als oefenobject voor de Bussumse brandweer.

Maar die onaanzienlijke kerk bevatte toch een twaalftal mooie ramen. Zes daarvan zijn tegenwoordig te bewonderen in de Verlosserkerk, even verderop langs de Ceintuurbaan. Vier anderen zijn in de Brugkerk te Nieuwerbrug terechtgekomen. Twee werden door particulieren gekocht. Een aantal van de bewaard gebleven ramen zijn van de hand van de Groningse Glazenier Jan Wijkmans (1905-1961). Zij illustreren enkele verzen uit het evangelie volgens Johannes:

1:52               ‘vanaf nu zult u de hemel geopend zien’
10:11             ‘ik ben de goede herder’
12:46             ‘ik ben een licht in de duisternis’
21:15-16-17   ‘weid mijn lammeren, hoed mijn schapen’

 
 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 114 gasten en geen leden online