Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 37


De Zuiderkerk: het evangelie volgens Johannes 

Nol Verhagen

     
 
Zuiderkerk (coll. HKB)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

(Deels ontleend aan artikelen van Klaas Oosterom in BussumsNieuws, december 2010 en februari 2013)
Foto’s: Klaas Oosterom

 

Op de hoek van de Ceintuurbaan en de Abraham Kuyperlaan, waar nu een modern appartementencomplex staat, stond van 1956 tot 2003 de Zuiderkerk. De kerk was een beetje het stiefkind van de Bussumse kerken. In de volksmond werd ze wel de Vishal genoemd en eerlijk gezegd had ze daar ook wel wat van weg. Kortom, veel esthetisch genoegen was er niet aan te beleven. Ze heeft ook maar korte tijd dienst gedaan: in 1995 werd ze verlaten en in 2003 werd ze afgebroken. Op het eind deed ze dienst als oefenobject voor de Bussumse brandweer.

Maar die onaanzienlijke kerk bevatte toch een twaalftal mooie ramen. Zes daarvan zijn tegenwoordig te bewonderen in de Verlosserkerk, even verderop langs de Ceintuurbaan. Vier anderen zijn in de Brugkerk te Nieuwerbrug terechtgekomen. Twee werden door particulieren gekocht. Een aantal van de bewaard gebleven ramen zijn van de hand van de Groningse Glazenier Jan Wijkmans (1905-1961). Zij illustreren enkele verzen uit het evangelie volgens Johannes:

1:52               ‘vanaf nu zult u de hemel geopend zien’
10:11             ‘ik ben de goede herder’
12:46             ‘ik ben een licht in de duisternis’
21:15-16-17   ‘weid mijn lammeren, hoed mijn schapen’

 
 

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 76 gasten en geen leden online