Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 34-36


Een verborgen schat In de kelder van het gemeentehuis

Luud Wierenga

      
 Klassiek -Detail Leeuw

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting. 

 

Op uitnodiging van wethouder Nen van Ramshorst bezocht een delegatie van de HKB op 31 maart van dit jaar de kelder van het gemeentehuis. In het kader van de aanstaande fusie van Bussum, Muiden en Naarden wordt het gemeentehuis opgeruimd. HKB mocht kijken of er interessant historisch materiaal aanwezig was. HKB-vicevoorzitter Jan Lieste meldde daarover het volgende:
“Beste mensen, het viel erg tegen. Wat echter wel interessant zou kunnen zijn, is dat er redelijk wat oude glas-in-lood ramen liggen, waar die vandaan komen is niet duidelijk. Geopperd is dat het glas afkomstig kan zijn van Brinklaan 136, de voormalige Villa Looverhof of van het oude Raadhuis. ”

Villa Looverhof is in 1901 gebouwd in opdracht van Anton Dreesmann, mede-oprichter van Vroom & Dreesmann. In de oorlog was de Ortskommandantur er gevestigd. Na de oorlog deed de villa tot 1972 dienst als politiebureau.

 

 

 

Open Monumentendagen 2015

HKB besteedt tijdens de Open Monumentendagen 2015 aandacht aan Glas-in-lood in Bussum. De OMD-werkgroep dook daarom samen met Fernando Codinha, eigenaar van de Eerste Bussumse Glashandel, ook de kelder in. We vond de ramen op een stelling, op een kast, langs de wand en enkele op de vloer. De ramen op de vloer waren nauwelijks te herkennen. De overstroming van 28 juli 2014 heeft er grijs slib op afgezet. Deze ramen zijn vrijwel ondoorzichtig.

 

Legpuzzel

Voorzichtig hebben we enkele ramen opgetild, naast elkaar gezet of gelegd en zo goed mogelijk belicht. Dat was een lastige klus omdat de ramen door het lood erg zwaar zijn en bovendien gemakkelijk buigen. Langzaam werden kleuren en patronen zichtbaar en konden vergelijkingen worden gemaakt. Daarbij bleek dat er tweetallen, viertallen en zelfs een zestal ramen van vergelijkbare afmeting te herkennen zijn. Door de ramen naast elkaar te zetten werden doorlopende patronen in het loodwerk zichtbaar en konden diverse ramen als in een legpuzzel aan elkaar gepast worden tot (denkbeeldige) raam- en kozijnvullingen. Er bleven ook enkele ramen eenzaam over. De herkomst van de ramen is tot op heden volkomen onduidelijk.

Het gaat om niet minder dan 40 ramen. Met behulp van Fernando Codinha zijn we tot een verdeling in stijlen gekomen. In grote lijnen is de helft art nouveau en art deco, de andere helft is klassiek van stijl. Het meest opvallend zijn de fel gekleurde art nouveau ramen met (niet gebrandschilderd) glas in de kleuren rood, oranje en blauw. Het loodwerk heeft o.a. de herkenbare gebogen zweepslagvormen. Bijzonder is de kruisvorm van een vierkant middenraam van 75 x 75cm, met aan elke zijde een raam van 43 x 75 cm. Bij elkaar, met denkbeeldige roedes van een kozijn meegerekend, zal het raam zo’n 125 x 125 cm bedragen. Hanteerbaarder zijn zes kleinere vierkante ramen van 39 x 39 cm, twee aan twee gekoppeld.

Vier vierkante ramen met medaillons en schepen zijn volgens Fernando Codinha afkomstig uit het atelier van Leur, Beerensteinerlaan. In drie medaillons zijn bekende Hollandse landschappen nageschilderd. Het vierde is een zeegezicht met zeventiende eeuwse schepen.

          
Klassiek - Schepen
 
Klassiek - Watermolen

 

Hoe nu verder?

Het lood is niet in slechte staat, maar door demontage en matige opslag is het wel beschadigd en verbogen. Enkele ruiten zijn gebroken. Allereerst zullen de ramen goed schoongemaakt moeten worden. Ze zijn zeker niet wind- en waterdicht en dus zal bij hergebruik van de ramen het loodwerk opnieuw gedaan moeten worden. Op korte
termijn zal er een nieuwe opslagplaats voor de ramen moeten worden gevonden. Er zou naar gestreefd moeten worden de ramen een nieuwe plaats te geven, bij voorkeur in woonhuizen in Bussum van voor 1930. Het zal echter niet eenvoudig zijn een locatie te vinden waar de ramen qua afmetingen geweest waarom de ramen in de opslag zijn blijven liggen.

art nouveau (schoon/vuil) 

 

We hopen dat dit verhaal de belangstelling van liefhebbers heeft gewekt en dat de ramen een nieuw onderkomen zullen vinden. De Historische Kring zal daarbij graag een bemiddelende rol spelen.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 155 gasten en geen leden online