Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 26-27


Het Sint Vituscollege: Glas-in-beton

Ruud Hehenkamp

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Een bijzonder geval van ‘glas-in-iets-anders’ is te vinden inde Recreatieruimte van het het Sint Vituscollege aan de Beerensteinerweg.

De Recreatieve Ruimte staat bij de docenten en de leerlingen van de school bekend als de RR. Oorspronkelijk was dit een kapel die tegelijk met de bouw van de school in 1966 tot stand kwam. De school stond vanaf de stichting in 1955 tot 1970 onder leiding van paters Kruisheren.

In de kapel was een zijkapel, aan de linkerkant van de huidige zaalruimte. Daar stond een zijaltaar met tabernakel. En daar was een glas-in-beton raam aangebracht. Het raam was zo geplaatst dat invallend zonlicht het bekende veelkleurige effect van dit type ramen kon geven. Toen de kapel in de jaren ’80 haar liturgische functie feitelijk had verloren, is de kapel herbestemd tot Recreatieve Ruimte voor leerlingen. Later (in de jaren ’90) is de zijkapel om praktische redenen (opslag o.a.) afgeschoten van de grote zaalruimte. Toen is besloten om het glas-in-beton-raam te verplaatsen naar de achterzijde van de zaal, zodat het kunstwerk zichtbaar bleef in de ruimte waarvoor het bedoeld was. Doordat het nu op het westen was georiënteerd viel er veel minder licht doorheen. Daarom wordt het nu van achter met kunstlicht aangelicht.

Het glas-in-betonraam is één ondeelbaar geheel van beton. Hierbinnen is een aantal veelvormige vakken opengehouden waarin brandgekleurd glas is geplaatst; dit glas wordt bijeengehouden met behulp van kunsthars – dus niet met lood. Het ontwerp uit 1965 is van de kunstenaar Daan Wildschut (1913-1995) uit Bunde, Zuid-Limburg. Hij heeft ook zorg gedragen voor uitvoering en plaatsing.

De meeste afbeeldingen in het raam houden direct verband met de plek waar het raam oorspronkelijk werd aangebracht, namelijk daar waar de hosties voor de eucharistie in het tabernakel werden bewaard. De onderdelen van het raam staan symbool voor verschillende aspecten van de heilige mis. Op de bovenste rij zie je van links naar rechts: een duif (Heilige Geest, vrede), broden en vissen (verwijzen naar de wonderbare broodvermenigvuldiging), Alfa en Omega (God), het bloedend Lam Gods (offer). De onderste rij laat in dezelfde volgorde een druiventros zien (verwijst naar de wijn), een kruisherenkruisje, een anker (hoop), een vis met aureool (het Griekse woord voor vis, ichtus, is een anagram van Jesous Christos Theou Uios Soter: Jezus Christus, zoon van God, redder). Twee kleine vakken zijn abstract met glas opgevuld.

Het rood-wit kruisherenkruisje is een mooie ondertekening van en herinnering aan de opdrachtgevers.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 177 gasten en geen leden online