Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 24-25


De Koepelkerk: sprekend metselwerk

Nol Verhagen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

De Koepelkerk is ontworpen door Jos en Pierre Cuypers, zoon en kleinzoon van de beroemde Pierre Cuypers, architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam (en van de Sint Vituskerk in Bussum!). In 1919 wordt begonnen met de bouw, in 1921 is de kerk klaar. De officiële naam, Onze Lieve Vrouw van Altijddurenden Bijstand, raakt nooit ingeburgerd: het wordt in de volksmond al gauw de Maria-kerk of, veelzeggender, de Koepelkerk. Allesoverheersend in het ontwerp is immers de gigantische koepel met een doorsnee van 24 meter en een hoogte van 26 meter. Vader en zoon Cuypers over hun creatie:
‘De tamelijk grote ruimte moest op krachtige en rustige wijze worden omsloten, door massief, sprekend metselwerk. Wij willen in de kerk beveiligd zijn tegen de wilde indrukken der wereld. Opstijgend moeten de vormen zich verlichten, groeien en zwevend boven ons hoofd zich verenigen, als beeld van het uitspansel, dat wij met hemel aanduiden’.

 

De in 2000 ingrijpend gerestaureerde kerk herbergt een aantal bijzondere kunstschatten, zoals het mozaïek boven de hoofdingang, de fresco’s van de Benedictijner monnik François Mes (1892-1983) boven het altaar, de beelden boven de pilaren (van de hand van de architect) en de prachtige gebrandschilderde ramen van Lambert Lourijsen (1885-1950) boven de hoofdingang.

In de loop der jaren zijn verschillende kunstwerken uit gesloten kerken uit de omgeving hier ‘aangespoeld’: onder andere de kruisweg van de hand van Mari Andriessen, afkomstig uit de Heilig Hartkerk, die vroeger aan de Kamerlingh Onnesweg stond en het schitterende Steinmeyerorgel, afkomstig uit de Sint Clemenskerk in Hilversum.

          

Behalve de opvallend modern aandoende ramen van Lourijsen zijn er links en rechts van de ingang nog andere gebrandschilderde ramen te zien. De ramen rechts zijn van de architect Jos Cuypers. De ramen links zijn van mevrouw C. Alberdingk; ze hebben wel dezelfde ‘toon’ als de ramen van Cuypers, maar zijn moderner van vormgeving.

          

Kijk even mee naar de ramen van Lourijsen: in het midden, rond de ster van Pax Christi zijn, van beneden af nauwelijks waarneembaar, de vier evangelisten afgebeeld: Leeuw (Marcus), Stier (Lucas), Adelaar (Johannes) en Mens (Mattheus)

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 120 gasten en geen leden online