Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 22-23


De Lutherse kerk: gij zult een zwaan horen zingen

Nol Verhagen

      
 Evangelisch-Lutherse Kerk, 1904 (coll. HKB)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Het kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Naarden-Bussum is het oudste nog als kerk in gebruik zijnde kerkgebouw in Bussum. Het stamt uit 1903. De kerk, Mecklenburglaan 50, grenst met de achterzijde aan de Brinklaan, waar zij nauwelijks opvalt. Toen het kerkje gebouwd werd stond het geruime tijd geheel vrij in het pas aangelegde Prins Hendrikpark.

De herkomst van de gebrandschilderde ramen is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk schonk een gemeentelid (mevrouw Insinger) de kerk een glas-in-loodvenster, voorstellend een zwaan, en mogelijk ook twee kleinere ramen, voorstellende Alpha en Omega, begin en einde. Het raam met de zwaan werd aanvankelijk geplaatst in de apsis, achter de preekstoel. Later werd het in aangepaste vorm (het vermeldt nu de jaartallen 1903 en 1937) verplaatst naar de consistoriekamer.

De zwaan is een bijzonder symbool voor de lutheranen. Behalve in het venster staat ook op de torenspits een zwaan. De achtergrond daarvan is een legende. Toen de Tsjechische hervormer Johannes Hus in 1415 als ketter op de brandstapel stond, zou hij gezegd hebben: ‘Thans braadt gij een gans, maar over honderd jaar zult u een zwaan horen zingen’. Die zwaan is Maarten Luther.

In het interieur van de kerk zijn gebrand schilderde ramen te vinden die de vier evangelisten voorstellen: Lucas (Mens), Marcus (Stier), Mattheus (Leeuw) en Johan nes (Adelaar). Deze dateren van 1937, toen de kerk ingrijpende verbouwd en gemoder niseerd (en wit geschilderd) werd. Ze zijn ontworpen door de architect van de verbouwing, F.B. Jantzen en gemaakt door G. Schooneveld uit Amsterdam.

 Raam Adelaar
 Raam Engel
 Raam Leeuw
 Raam Stier

 

(deels ontleend aan een artikel van Klaas Oosterom in BussumsNieuws, februari 2011)

 

 

 

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 202 gasten en geen leden online