Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 22-23


De Lutherse kerk: gij zult een zwaan horen zingen

Nol Verhagen

      
 Evangelisch-Lutherse Kerk, 1904 (coll. HKB)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Het kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Naarden-Bussum is het oudste nog als kerk in gebruik zijnde kerkgebouw in Bussum. Het stamt uit 1903. De kerk, Mecklenburglaan 50, grenst met de achterzijde aan de Brinklaan, waar zij nauwelijks opvalt. Toen het kerkje gebouwd werd stond het geruime tijd geheel vrij in het pas aangelegde Prins Hendrikpark.

De herkomst van de gebrandschilderde ramen is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk schonk een gemeentelid (mevrouw Insinger) de kerk een glas-in-loodvenster, voorstellend een zwaan, en mogelijk ook twee kleinere ramen, voorstellende Alpha en Omega, begin en einde. Het raam met de zwaan werd aanvankelijk geplaatst in de apsis, achter de preekstoel. Later werd het in aangepaste vorm (het vermeldt nu de jaartallen 1903 en 1937) verplaatst naar de consistoriekamer.

De zwaan is een bijzonder symbool voor de lutheranen. Behalve in het venster staat ook op de torenspits een zwaan. De achtergrond daarvan is een legende. Toen de Tsjechische hervormer Johannes Hus in 1415 als ketter op de brandstapel stond, zou hij gezegd hebben: ‘Thans braadt gij een gans, maar over honderd jaar zult u een zwaan horen zingen’. Die zwaan is Maarten Luther.

In het interieur van de kerk zijn gebrand schilderde ramen te vinden die de vier evangelisten voorstellen: Lucas (Mens), Marcus (Stier), Mattheus (Leeuw) en Johan nes (Adelaar). Deze dateren van 1937, toen de kerk ingrijpende verbouwd en gemoder niseerd (en wit geschilderd) werd. Ze zijn ontworpen door de architect van de verbouwing, F.B. Jantzen en gemaakt door G. Schooneveld uit Amsterdam.

 Raam Adelaar
 Raam Engel
 Raam Leeuw
 Raam Stier

 

(deels ontleend aan een artikel van Klaas Oosterom in BussumsNieuws, februari 2011)

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 133 gasten en geen leden online