Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 18-19


De NPB kerk (Majellakapel):
de Heilige Drie-eenheid en de vier evangelisten

Nol Verhagen

      
 NPB kerk (m.i.v. 2014 Majellakapel)     

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Bij het binnengaan van de kerkzaal zie je boven de kansel een rond raam. Dit raam stelt een duif voor als symbool van de Heilige Geest, omgeven door de woorden ‘Vroomheid en vrijheid’. Het raam dateert uit het oprichtingsjaar van de kerk, 1915.


       
Raam boven de kansel met duif als symbool van de heilige geest
 

 

 Het is een geschenk van de architect, C.J. Kruisweg uit Bussum, die ook diverse andere gebouwen in Bussum op zijn naam heeft, waaronder de eerste Openbare Leeszaal en Bibliotheek aan de Generaal de la Reylaan en de Doopsgezinde Kerk aan de Wladimirlaan.

Twee andere ramen dateren van vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zij werden op 27 maart 1940 aangeboden door de leden van de afdeling Naarden-Bussum van de Nederlandse Protestanten Bond (NPB). De aanleiding was dat het op deze datum 25 jaar geleden was dat de eerste hoeksteen voor de kerk werd gelegd.

 De ramen tonen God de Vader (met de aardbol) en God de Zoon, die een zegenend gebaar maakt. Samen met het al vermelde ronde raam boven de preekstoel vormen zij de Heilige Drie-eenheid. Ook nog in 1940 werden twee ramen vervangen door afbeeldingen van de Barmhartige Samaritaan, als symbool van naastenliefde en de Verloren Zoon, als symbool van bekering.

Na de bevrijding, dus vijf jaar later, werden de overige vier ramen voorzien van gebrandschilderd glas. Zij stellen de vier evangelisten voor: 

  • Mattheus, afgebeeld met een menselijke gedaante, omdat zijn evangelie begint met het menselijke geslachtsregister, de stamboom van Christus.
  • Marcus, afgebeeld met een leeuw, omdat zijn evangelie begint met de prediking van Johannes de Doper in de woestijn.
  • Lucas, afgebeeld met een stier, omdat zijn evangelie begint met de priesterdienst van Zacharias in de tempel – de stier verwijst naar de offerande.
  • Johannes, afgebeeld met een arend, omdat zijn evangelie meteen een hoge vlucht neemt, als het ware op adelaarsvleugelen de hoogten ingaat, met het Goddelijk Woord dat mens geworden is.

 

Naar een artikel van Ds Peter Korver op de website van de Vrijzinnige Gemeente Naarden-Bussum

           
Detail van het 2e glas in lood raam van links;
afbeelding in het fragment rechts onder.
 
Detail van het 2e glas in lood raam van links;
afbeelding in het fragment links onder
 
Detail van het 2e glas in lood raam van rechts;
afbeelding in het fragment links onder

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 106 gasten en geen leden online