Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 18-19


De NPB kerk (Majellakapel):
de Heilige Drie-eenheid en de vier evangelisten

Nol Verhagen

      
 NPB kerk (m.i.v. 2014 Majellakapel)     

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Bij het binnengaan van de kerkzaal zie je boven de kansel een rond raam. Dit raam stelt een duif voor als symbool van de Heilige Geest, omgeven door de woorden ‘Vroomheid en vrijheid’. Het raam dateert uit het oprichtingsjaar van de kerk, 1915.


       
Raam boven de kansel met duif als symbool van de heilige geest
 

 

 Het is een geschenk van de architect, C.J. Kruisweg uit Bussum, die ook diverse andere gebouwen in Bussum op zijn naam heeft, waaronder de eerste Openbare Leeszaal en Bibliotheek aan de Generaal de la Reylaan en de Doopsgezinde Kerk aan de Wladimirlaan.

Twee andere ramen dateren van vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zij werden op 27 maart 1940 aangeboden door de leden van de afdeling Naarden-Bussum van de Nederlandse Protestanten Bond (NPB). De aanleiding was dat het op deze datum 25 jaar geleden was dat de eerste hoeksteen voor de kerk werd gelegd.

 De ramen tonen God de Vader (met de aardbol) en God de Zoon, die een zegenend gebaar maakt. Samen met het al vermelde ronde raam boven de preekstoel vormen zij de Heilige Drie-eenheid. Ook nog in 1940 werden twee ramen vervangen door afbeeldingen van de Barmhartige Samaritaan, als symbool van naastenliefde en de Verloren Zoon, als symbool van bekering.

Na de bevrijding, dus vijf jaar later, werden de overige vier ramen voorzien van gebrandschilderd glas. Zij stellen de vier evangelisten voor: 

  • Mattheus, afgebeeld met een menselijke gedaante, omdat zijn evangelie begint met het menselijke geslachtsregister, de stamboom van Christus.
  • Marcus, afgebeeld met een leeuw, omdat zijn evangelie begint met de prediking van Johannes de Doper in de woestijn.
  • Lucas, afgebeeld met een stier, omdat zijn evangelie begint met de priesterdienst van Zacharias in de tempel – de stier verwijst naar de offerande.
  • Johannes, afgebeeld met een arend, omdat zijn evangelie meteen een hoge vlucht neemt, als het ware op adelaarsvleugelen de hoogten ingaat, met het Goddelijk Woord dat mens geworden is.

 

Naar een artikel van Ds Peter Korver op de website van de Vrijzinnige Gemeente Naarden-Bussum

           
Detail van het 2e glas in lood raam van links;
afbeelding in het fragment rechts onder.
 
Detail van het 2e glas in lood raam van links;
afbeelding in het fragment links onder
 
Detail van het 2e glas in lood raam van rechts;
afbeelding in het fragment links onder

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 214 gasten en geen leden online