Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 16-17


De Spieghelkerk, glasmozaïeken

Nol Verhagen
Foto’s: Harm Klinkenberg

      
 Schilderij uit 1930, vermoedelijk van J. Terberg (coll. HKB)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Zonlicht valt door de glas-in-lood ramen en zorgt ervoor dat er op de muur een kleurencompositie ontstaat. Het gebouw, Nieuwe ’s-Gravelandseweg 34, dateert uit 1925 en is ontworpen door Theo Rueter (1876-1963), in een eigen stijl met kenmerken van de Amsterdamse School. De opdracht voor de bouw werd gegeven door de in 1915 opgerichte Vereeniging tot Evangelisatie. Stuwende kracht in deze groep was de evangeliste mejuffrouw S.M. van Woensel Kooy.

De ramen zijn geheel decoratief, ze vertonen dus geen Bijbelse taferelen. In de ramen aan de achterzijde (westkant) komen de kleuren paars, blauw, groen, goud, bruin en rood voor. De vijf ramen zijn, zoals de architect het formuleerde, ‘met antiek gekleurd glas-in-lood bezet, in patronen die afwijken van de gewone regelmatige ruitverdeling en vormen tezamen een glasmozaiek’. Veel van de ramen zijn licht van tint, maar enige, waaronder die aan de westkant, zijn donkerder gekleurd. Een aantal van deze kleuren komt na aanpassing in 1997 ook in de kerk zelf terug.

 

 

Naar een artikel van Klaas Oosterom in BussumsNieuws 2010

 

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 59 gasten en geen leden online