Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag.  14-15


De Wilhelminakerk: de twaalf apostelen. Of toch niet?

Nol Verhagen

      
 Wilhelminakerk gezien vanaf de Oud-Bussumerweg (coll. HKB)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Kijkt u wel eens naar de ramen als u in de Wilhelminakerk bent? Na de opening van de kerk in 1926 schreef De Gooi- en Eemlander er het volgende over:

“…Het glas in de ramen mag van eenige luxe getuigen, overigens is alles zeer sober gehouden en is het imponeerende gezocht in groote lijnen. De bovengedeelten van de drie groote gestrekte ramen zijn uitgevoerd in gedeeltelijk gebrandschilderd glas in diepe tinten met voorstelling oostelijk de ster, noordelijk het kruis en westelijk het licht, geflankeerd aan weerszijden elk met twee eenigszins Oostersche zich neigende figuren, oplossend in het kleurenspel der overigens antieke beglazing, zoodat het felle licht daardoor getemperd wordt, waardoor de rust in het kerkgebouw tot zijn recht komt. Naar ontwerp van den architect is het glas uitgevoerd door den heer Mengelberg (firma Löhrer) te Utrecht.”

 

Aan dit verslag kan het volgende worden toegevoegd. De drie ramen bestaan elk uit vijf smalle ramen naast elkaar. Die aan de noordkant (boven de hoofdingang) zijn van binnenuit niet meer te zien omdat het orgel uit de Vredekerk, toen die kerk in 1995 buiten gebruik werd gesteld, er voor is geplaatst. In het bovenste deel van de ramen is een (vrouwen?)gelaat te zien. Het zijn er niet twee, zoals in bovenstaande verslag staat, maar vier per raampartij, in totaal dus twaalf. Bij twaalf denk je al gauw aan de twaalf apostelen, ook al zien ze er niet erg als apostelen uit. Ook in 1926, toen de kerk werd gebouwd, tastte men, blijkens bovenstaand verslag, al in het duister over de betekenis van deze (‘eenigszins Oostersche’) figuren. De ster, het kruis en het opkomend licht zullen ongetwijfeld verwijzen naar de geboorte, het sterven en de opstanding van Christus.

De kerk en het ontwerp van de ramen zijn van architect Tjeerd Kuipers (1857- 1942). Deze architect bouwde meer dan vijftig, voornamelijk gereformeerde, kerken. De glazenier Willem Mengelberg (1897-1967) kwam uit een kunstzinnige familie. Zijn oom en naamgenoot was de wereldberoemde dirigent van het Concertgebouworkest. Mengelberg ontwierp vooral gebrandschilderde ramen voor katholieke kerken.

 

Naar een artikel van Klaas van Oosterom in BussumsNieuws, oktober 2012

 

 

 

 

 

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 26 gasten en geen leden online