Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag.  14-15


De Wilhelminakerk: de twaalf apostelen. Of toch niet?

Nol Verhagen

      
 Wilhelminakerk gezien vanaf de Oud-Bussumerweg (coll. HKB)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Kijkt u wel eens naar de ramen als u in de Wilhelminakerk bent? Na de opening van de kerk in 1926 schreef De Gooi- en Eemlander er het volgende over:

“…Het glas in de ramen mag van eenige luxe getuigen, overigens is alles zeer sober gehouden en is het imponeerende gezocht in groote lijnen. De bovengedeelten van de drie groote gestrekte ramen zijn uitgevoerd in gedeeltelijk gebrandschilderd glas in diepe tinten met voorstelling oostelijk de ster, noordelijk het kruis en westelijk het licht, geflankeerd aan weerszijden elk met twee eenigszins Oostersche zich neigende figuren, oplossend in het kleurenspel der overigens antieke beglazing, zoodat het felle licht daardoor getemperd wordt, waardoor de rust in het kerkgebouw tot zijn recht komt. Naar ontwerp van den architect is het glas uitgevoerd door den heer Mengelberg (firma Löhrer) te Utrecht.”

 

Aan dit verslag kan het volgende worden toegevoegd. De drie ramen bestaan elk uit vijf smalle ramen naast elkaar. Die aan de noordkant (boven de hoofdingang) zijn van binnenuit niet meer te zien omdat het orgel uit de Vredekerk, toen die kerk in 1995 buiten gebruik werd gesteld, er voor is geplaatst. In het bovenste deel van de ramen is een (vrouwen?)gelaat te zien. Het zijn er niet twee, zoals in bovenstaande verslag staat, maar vier per raampartij, in totaal dus twaalf. Bij twaalf denk je al gauw aan de twaalf apostelen, ook al zien ze er niet erg als apostelen uit. Ook in 1926, toen de kerk werd gebouwd, tastte men, blijkens bovenstaand verslag, al in het duister over de betekenis van deze (‘eenigszins Oostersche’) figuren. De ster, het kruis en het opkomend licht zullen ongetwijfeld verwijzen naar de geboorte, het sterven en de opstanding van Christus.

De kerk en het ontwerp van de ramen zijn van architect Tjeerd Kuipers (1857- 1942). Deze architect bouwde meer dan vijftig, voornamelijk gereformeerde, kerken. De glazenier Willem Mengelberg (1897-1967) kwam uit een kunstzinnige familie. Zijn oom en naamgenoot was de wereldberoemde dirigent van het Concertgebouworkest. Mengelberg ontwierp vooral gebrandschilderde ramen voor katholieke kerken.

 

Naar een artikel van Klaas van Oosterom in BussumsNieuws, oktober 2012

 

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 140 gasten en geen leden online