Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 2 (augustus 2015) pag. 5


Glas-in-lood  Kunst en Ambacht

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Het thema voor de Open Monumenten Dagen 2015 is ‘Kunst en Ambacht’. De OMD-commissie van de Historische Kring Bussum was er gauw uit: waar gaan kunst en ambacht nu beter en indringender samen dan in glas-in-lood? Bovendien is glas-in-lood overvloedig aanwezig in ons dorp. De commissie heeft voor 12 en 13 september twee glas-in-lood routes samengesteld, op zaterdag een wandelroute door het centrum en op zondag een fietsroute door het Prins Hendrikpark en het Spiegel – zie ook de flyer bij deze aflevering van BHT. En ook BHT is bijna geheel aan glas-in-in-lood  gewijd. Om die reden verschijnen we deze keer in full colour!

BHT richt zijn aandacht vrijwel geheel op gebouwen die (zij het beperkt) openbaar toegankelijk zijn. In de praktijk zijn dat vooral kerken. Veel lezers van BHT zullen enkele van die gebouwen wel van binnen kennen. Maar merkwaardig genoeg zien we vaak weinig als we niet hebben leren kijken.  Dat klinkt misschien een beetje cryptisch, maar laat ik een voorbeeld geven. Hoewel ik vaak in de Wilhelminakerk ben geweest,was me nooit opgevallen dat de ramen in de kerk gezichtjes bevatten, maar liefst vier per raam. Pas als je daarop geattendeerd wordt, zie je ze ineens. En dan begrijp je niet dat je ze nooit eerder hebt gezien. Deze aflevering van BHT helpt u kijken en plaatst de ramen ook in de geschiedenis van het betreffende gebouw.

In het midden van het blad, onze centerfold, vindt u voorbeelden van glas-in-lood in andere gebouwen. Vaak zijn het min of meer geïsoleerde kunstwerken. Zulke ramen, bovenlichten of zelfs plafonds geven de desbetreffende panden iets eigens, iets sierlijks en iets bijzonders, waardoor ze als het ware boven zichzelf uitstijgen. Daarbij komt dat de ramen, net als de architectonische vormgeving, ook in een kunsthistorische ontwikkeling passen, wat bijdraagt aan de historische beleving van de bewoners en de bezoekers.

En behalve over glas-in-lood kunt u in deze aflevering van BHT het eerste van twee artikelen van Marcus van der Heide lezen over de engelbewaarder van Vincent van Gogh. Het is dit jaar precies 125 jaar geleden dat Van Gogh een einde maakte aan zijn leven. Zijn schoonzus Jo Bongers heeft haar leven gewijd aan de zorg voor de nalatenschap van Vincent – wiens genie op dat moment nog niet herkend werd en wiens schilderijen destijds nauwelijks iets waard waren. Haar Bussumse pension, Villa Helma, vlakbij het station, was de schatkamer van waaruit de wereld Van Gogh zou leren kennen als een van de allergrootste schilders uit de geschiedenis. Letterlijk bijna niet te geloven!

We zien vaak weinig als we niet hebben leren kijken

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 116 gasten en geen leden online