Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift aargang 31 nummer 2 (augustus 2015) ag. 3


Colofon en inhoud

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Historische Kring Bussum
Opgericht 7 juni 1983 ISSN 1871-2266
Jaargang 31 nr. 2 - augustus 2015
Losse verkoop € 7,50

Bussums Historisch Tijdschrift
Uitgever: Historische Kring Bussum
Redactie: Frank de Groot Jan-Willem Henfling, Nol Verhagen
Redactiesecretariaat: Inge Engelbarts Lijsterlaan 313, 1403AX Bussum E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Medewerkers aan dit nummer: Ruud Hehenkamp; Guusje Hent; Marcus van der Heide; Klaas Oosterom; Nol Verhagen; Luud Wierenga
Foto’s en beeldmateriaal tenzij anders aangegeven: Jaap van Hassel, coll. HKB, Jan Lieste, Klaas Oosterom, Gijs Vorstman
Vormgeving: Louis van Hattem
Druk: Drukkerij Walden, Bussum

Documentatiecentrum
Adres: Stationsweg 3, 1404 AN Bussum
Telefoon: 035 69 129 68
Openingsuren: maandag- en donderdagmorgen van 9.00 - 12.00 uur vrijdagmiddag van 14.00 - 16.30 uur
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.historischekringbussum.nl

Lidmaatschap & abonnement
De (minimum) contributie bedraagt € 15,00 per kalenderjaar. Voor verzending buiten Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent wordt dit bedrag met € 7,50 verzendkosten verhoogd.
U kunt zich aanmelden als lid via het aanvraagformulier op onze website of per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Opzegging schriftelijk vóór 1 december.
Nieuwe leden ontvangen alle nummers van het tijdschrift van het lopende jaar.

Contributie en donaties: NL93 INGB 000 46 168 07
Overige financiële zaken: ABN-AMRO NL06 ABNA 052.73.66.366.

Losse nummers van het tijdschrift zijn voor € 7,50 verkrijgbaar bij het Documentatiecentrum en bij Boekhandel Los en Boekhandel Bruna te Bussum.

Advertenties
Voor informatie kunt u contact opnemen met de penningmeester, telefoon 035 69 159 39

 

 pag 8

 

 pag 17

 

Inhoud
Glas-in-lood:Kunst en ambacht Redactie - 5
Glas-in-lood is glas met stijl - Luud Wierenga-  6
Glas-in-lood in Bussum - Nol Verhagen - 10
De Wilhelminakerk: de twaalf apostelen. Of toch niet? - Nol Verhagen - 14
De Spiegelkerk, een glasmozaïek - Nol Verhagen - 16
De NPB: de Heilige Drie-eenheid en de vier evangelisten - Nol Verhagen - 18
De Lutherse kerk: gij zult een zwaan horen zingen - Nol Verhagen - 22
De koepelkerk: sprekend metselwerk - Nol Verhagen - 24
Het Sint Vituscollege: glas-in-beton - Ruud Hehenkamp - 26
Corverlaan 8, erfenis van de familie Boursse Guusje Hent 28
Jo van Gogh-Bonger: in Bussum begint de victorie van Vincent van Gogh (I) - Marcus v/d Heide - 30
Een verborgen schat - Luud Wierenga - 34
De Zuiderkerk: het evangelie volgens Johannes - Nol Verhagen - 37
Bussum in Boeken - Klaas Oosterom - 38

Illustratie omslag: Virginia Pinto Masis

Auteursrecht voorbehouden. Gehele of gedeeltelijke overneming of reproductie van de inhoud van deze uitgave, op welke wijze dan ook, is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende verboden, behoudens beperkingen bij de wet gesteld.
Secretariaat: Stationsweg 3, 1404 AN Bussum

De Vereniging

De historische Kring Bussum stelt zich ten doel het bevorderen van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Bussum en omgeving en zich in te zetten voor het belang en behoud van het cultureel en historisch erfgoed aldaar. Zij probeert dat doel te bereiken door een documentatiecentrum in stand te houden, een tijdschrift uit te geven en tentoonstellingen, lezingen en excursies te organiseren. De vereniging heeft een aantal werkgroepen die historisch materiaalverzamelen, bestuderenen publiceren.

 

 

 

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 75 gasten en geen leden online