HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 12 nummer 3 (december 1996)
pag. 82


De naam 'Baaienrokkenbuurt'

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Later gepubliceerde artikelen over de Baaienrokkenbuurt:
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 13, nr. 3 (december 1997), pag. 96
en
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 14, nr. 1 (mei 1998), pag. 3-8

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In bovenstaand artikel komt de naam 'Baaienrokkenbuurt' voor. Onlangs werd de redactie gevraagd waar deze naam vandaan komt. Vanouds wordt hiermee het straatje aangegeven tussen de Landstraat en de Kapelstraat. Ook wordt deze verbinding wel aangeduid als Korte Landstraat. De poortwoning aan de Kapelstraat is nog aanwezig, de woningen aan dit straatje alsmede de winkel/woonhuizen aan de Landstraat waartussen de andere toegang lag, zijn in februari 1991 gesloopt.

Heeft de naam iets met 'baai' te maken? Volgens een oud woordenboek is baai (baaien als soortnaam) een dik en grof wollen weefsel, op molton gelijkend hel, meestal donkerrood, ook wel bruin, geel of blauw van kleur, waarvan onderkleren, vrouwenrokken, hemden voor zeelieden en boeren worden gemaakt.

Uw reacties kunt u sturen naar de redactie van het Contactblad, mevr. J. Vos, Hamerstraat 106, 1402 PX Bussum Telefoon: (035) 693 67 10Foto-onderschrift:
Foto januari 1991: 'Baaienrokkenbuurt' gezien vanaf de Landsfraat richting Kapelstraat.

 

Actueel

Graf van Maria Mispelblom Beijer gevonden

Het vasthoudende speurwerk van Margreet de Broekert naar leven en werk van kunstenares en dierenactiviste Maria Mispelblom Beijer-Theunissen heeft nu ook de locatie van haar graf opgeleverd: de Oude Begraafplaats Naarden. Dat gebeurde met hulp van de Gemeente Gooise Meren en de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats Naarden. Kort geleden vond Margreet de Broekert de overlijdensadvertentie waarin stond dat ze daar was begraven.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2021

Ruim 100 jaar geleden kwam er in Bussum een Amsterdamse foto-handelaar wonen, Johan Guy de Coral, die 4 fotozaken in het land bezat, statiefoto’s maakt en de fotografie breed propageerde. In de 1ste W.O. hield hij zich bezig, samen met Van Dishoeck, met de opvang en tijdelijke huisvesting van vele Vlaamse vluchtelingen. Hij bekleedde bestuursfuncties bv. van Verenigingsgebouw “Concordia" en in het Feestcomité 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina.

De box op de afbeelding is een vlakplaatcamera met zijn naam als merknaam!  Wie bezit zo’n fraaie oude camera met het naambordje: Guy de Coral erop? Of een foto van hem? Of andere producten van deze hof-leverancier en -fotograaf?  De HKB hoort hier graag meer over.

Deze bijzondere Bussumer woonde overigens vanaf 1903 in villa Gertrude, op de Albrechtlaan nr. 1 (zie foto van de maand mei 2020). Hij stierf in 1930, 62 jaar oud en is begraven in Bussum.

Hier een overzicht van alle foto's van de maand 

We hebben 31 gasten en geen leden online