HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 12 nummer 3 (december 1996)
pag. 82


De naam 'Baaienrokkenbuurt'

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Later gepubliceerde artikelen over de Baaienrokkenbuurt:
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 13, nr. 3 (december 1997), pag. 96
en
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 14, nr. 1 (mei 1998), pag. 3-8

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In bovenstaand artikel komt de naam 'Baaienrokkenbuurt' voor. Onlangs werd de redactie gevraagd waar deze naam vandaan komt. Vanouds wordt hiermee het straatje aangegeven tussen de Landstraat en de Kapelstraat. Ook wordt deze verbinding wel aangeduid als Korte Landstraat. De poortwoning aan de Kapelstraat is nog aanwezig, de woningen aan dit straatje alsmede de winkel/woonhuizen aan de Landstraat waartussen de andere toegang lag, zijn in februari 1991 gesloopt.

Heeft de naam iets met 'baai' te maken? Volgens een oud woordenboek is baai (baaien als soortnaam) een dik en grof wollen weefsel, op molton gelijkend hel, meestal donkerrood, ook wel bruin, geel of blauw van kleur, waarvan onderkleren, vrouwenrokken, hemden voor zeelieden en boeren worden gemaakt.

Uw reacties kunt u sturen naar de redactie van het Contactblad, mevr. J. Vos, Hamerstraat 106, 1402 PX Bussum Telefoon: (035) 693 67 10Foto-onderschrift:
Foto januari 1991: 'Baaienrokkenbuurt' gezien vanaf de Landsfraat richting Kapelstraat.

 

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 178 gasten en geen leden online