HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 12 nummer 3 (december 1996)
pag. 82


De naam 'Baaienrokkenbuurt'

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Later gepubliceerde artikelen over de Baaienrokkenbuurt:
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 13, nr. 3 (december 1997), pag. 96
en
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 14, nr. 1 (mei 1998), pag. 3-8

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In bovenstaand artikel komt de naam 'Baaienrokkenbuurt' voor. Onlangs werd de redactie gevraagd waar deze naam vandaan komt. Vanouds wordt hiermee het straatje aangegeven tussen de Landstraat en de Kapelstraat. Ook wordt deze verbinding wel aangeduid als Korte Landstraat. De poortwoning aan de Kapelstraat is nog aanwezig, de woningen aan dit straatje alsmede de winkel/woonhuizen aan de Landstraat waartussen de andere toegang lag, zijn in februari 1991 gesloopt.

Heeft de naam iets met 'baai' te maken? Volgens een oud woordenboek is baai (baaien als soortnaam) een dik en grof wollen weefsel, op molton gelijkend hel, meestal donkerrood, ook wel bruin, geel of blauw van kleur, waarvan onderkleren, vrouwenrokken, hemden voor zeelieden en boeren worden gemaakt.

Uw reacties kunt u sturen naar de redactie van het Contactblad, mevr. J. Vos, Hamerstraat 106, 1402 PX Bussum Telefoon: (035) 693 67 10Foto-onderschrift:
Foto januari 1991: 'Baaienrokkenbuurt' gezien vanaf de Landsfraat richting Kapelstraat.

 

Actueel

Tindal torentje

Het "mooiste gebouw van Bussum", de Tindalvilla, wordt stukje bij beetje in oude luister hersteld. Woensdag 22 januari is aan de linkerkant weer een torentje verschenen, en het is de bedoeling om nog dit jaar de grote toren boven de ingang terug te plaatsen. De villa Tindal, Nieuwe 'sGravelandseweg 21 is een rijksmonument.

Lees meer...

Foto van de maand

Noodgeval

Februari 2020

 

Fotio Jaap van Hassel

We hebben 78 gasten en geen leden online