Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 12 nummer 1 (mei 1996)
pag. 18


Over de werkgroepen

Auteur: Coby de Jong

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Sinds apnl 1995 maak ik namens de werkgroepen deel uit van het bestuur. Het lijkt mij goed de komende tijd iets over de bestaande werkgroepen te vertellen, Momenteel zijn er drie werkgroepen te weten: documentatie, architectuur en dorpskern. Dit keer de werkgroep documentatie. De werkgroep documentatie kunt U iedere maandagmorgen aan het werk zien op de Huizerweg. Met vijf zijn wij bezig met het beschrijven van de foto's, het in de computer zetten van de gegevens en het opplakken van de foto's op zuurvrij karton. Een bijzonder grote klus! Wekelijks komen er veel nieuwe ansichten en foto's binnen terwijl ook de "oude" opnieuw bewerkt moeten worden. Twee personen zijn bezig de artikelen over Bussum uit de Gooise bladen te knippen, op te plakken en te rubriceren. Onlangs hebben wij het enigszins verouderde trefivoordensysteem aangepast. De knipsels over Bussum van 1984 tot heden zijn op onderwerp bij ons te vinden. Drie van ons schrijven het nieuwe materiaal in en coderen het. Zij verwerken de gekregen aanwinsten, voorzien voorwerpen van teksten, richten vitrines en wissellijsten in, geven plattegronden, bestemmingsplannen, kadasterkaarten en platen een juiste plaats, zodat het voor iedereen makkelijk toegankelijk en bereikbaar is.

Door de heer G.M. Langemeijer, tot mei 1995 medecoördinator, is een trefwoordensysteem van het door de jaren heen verzamelde materiaal opgezet. Hij heeft een 50-tal ordners gemaakt over o.a. architectuur, onderwijs, oorlog en verzet, straatnamen, oude nota's en bidprentjes. Onze dank voor zijn inzet is zeer groot. Hij deed dit op een bijzonder zorgvuldige en gedegen manier. Dag en nacht is hij er, vooral thuis, mee bezig geweest. Het werk is helaas nog lang niet voltooid.

Oproep

Zoals U begrepen zult hebben wordt er door de documentatiegroep heel hard gewerkt. Wij komen handen te kort. Ook in onze kelder ligt nog veel materiaal dat gearchiveerd moet worden.

Wij doen daarom een dringende oproep! Meldt U, als u zich tot dit werk aangetrokken voelt, aan als vrijwilliger. Onze ervaring is, dat samen bezig zijn in een prettige sfeer plezier en voldoening geeft. Komt u eens kijken op een maandagmorgen of vrijdagmiddag op de Huizerweg. U kunt ook telefonisch een afspraak maken: tel. 6911251 (tijdens openingsuren) of 6931264 tijdens kantooruren.

Namens de werkgroepen
Coby de Jong

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 100 gasten en geen leden online