Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum jaargang 12 nummer 1 (mei 1996) pag. 10


Zuster Marca

J.R. Bus-Degger

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Broeder Vitus Degger schreef in het Contactblad van april 1995 dat hij graag iets wilde lezen over het "kakschooltje" van zuster Marca in Mariënburg aan de Herenstraat 6a. Voor het Contactblad schreef mevrouw J.R. Bus-Degger haar herinneringen op.

De "kakschool" was gevestigd in de vleugel van Mariënburg aan de Herenstraat. Er naast is later de Fröbelschool gebouwd. Mijn broers en zusters zijn allemaal op de bewaarschool geweest, op de jongste na. Zij heeft nog de nieuwe Fröbelschool kunnen bezoeken.

De kleine kinderen kwamen bij zuster Marca en de anderen bij zuster Mensia. Volgens mij waren er alleen maar arbeiderskinderen op die school. Waar waren de anderen?

Wij zaten in lange banken met 6 of 8 kinderen naast elkaar. We kregen een lei en een griffel en moesten zelf een sponsedoos meebrengen., dat was een soort busje waar een nat sponsje in zat om de lei mee schoon te vegen. 's Zaterdags kregen we een "builtje" mee naar huis: een klein katoenen sokje waar een veterbandje door was geregen en dat om onze hals werd gehangen. Op maandag namen we het builtje met schoolgeld weer mee naar school.

Een kind dat te laat kwam, kon niet bij de bel. Het hield dan een hand tegen het raam van het klaslokaal. Het waren matglazen ramen. Als wij dan een hand op het raam zagen riepen wij: "Zuster, een hand!" En dan ging de zuster de deur openen.

Ik herinner mij niet dat wij iets anders deden dan schrijven of tekenen op de lei en liedjes zingen. In het speelkwartier mochten we naar de W.C. Een rijtje w.c.'tjes voor de meisjes links en een rijtje rechts voor de jongens. In het midden stond er een muurtje tussen. De zuster ging op een stoel voor het muurtje zitten. We droegen "bandenbroeken" en gingen in een rij voor de zuster staan om onze broek los te laten maken. Als je klaar was, ging je weer in de rij voor de zuster staan om de broek vast te laten maken. Daarna mochten we even buiten spelen.

Eens zijn wij met de zuster naar de "grot van Lourdes" geweest. Deze lag achter in de tuin van Mariënburg. Het was een grote belevenis.

De zusters op de lagere school hadden een "knip", maar zuster Marca gebruikte een "klep". Die bestond uit twee houten dekseltjes die met een scharnier aan elkaar waren bevestigd. De zuster liet die klep in haar hand openvallen en sloeg hem vervolgens met een klap dicht. Zo vroeg ze aandacht voor het een of ander.

In de klas stond een missiebusje. Als je een cent meenam voor de "heidenkmderen" dan kreeg je een schuimpje.

Ik herinner mij zuster Marca als een kwieke zuster met vurige, grote ogen.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 177 gasten en geen leden online