Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum,jaargang 11 nummer 3 (januari 1996),pag. 86-87


Monumenten ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog

Joke Vos

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Een aantal monumenten herinnert ons aan de Tweede Wereldoorlog. In dit artikel worden er enkele nader bekeken.

Als eerste het herdenkingskruis op de Bussummerheide (zie de oproep op bladzijde 103 van het Contactblad van december 1994). Alhoewel geplaatst op Hi!versums grondgebied, is dit kruis bij veel Bussumers bekend.

Het huidige kruis is op 4 mei 1980 onthuld; ter herdenking van, 4 gevallenen. Op 16 juni 1941 vond Lodewijk Anne Rintze Jetze van Hamel op deze plaats de dood. Hij was marine-officier en vanuit Engeland naar Nederland gezonden om een spionagenetwerk op te zetten. Op 29 september 1941 werden A.A. Bosschart, R.P. s'Jacob en Corn. van der Vegte bij Crailo gefusilleerd. Zij behoorden bij "Het Comité voor Vrij Nederland". Dit comité gaf illegale krantjes uit.

Bronnen: de heer L.J.M. Smeele, die verwees naar een passage hierover in de boeken van dr. L. de Jong, het Streekarchief in Hilversum, "Historische Kring Baerne".

     
Het tijdelijke monument op het Prinses Beatrixplantsoen
 

Wat velen van ons niet weten, is dat er in de week na de bevrijding reeds een herdenkingsmonument heeft gestaan op de hoek van het Prinses Beatrixplantsoen en de Voormeulenweg. Het was gemaakt door de Bussumse beeldhouwer en leraar aan de Gooische H.B.S. in Bussum, Nicolaas Adrianus van der Kreek; geboren in Bergen op Zoom op 31 januari 1896 en overleden in Bussum op 11 december 1967.

Helaas maakte een stortbui een einde aan dit van klei gemaakte monument. Gelukkig staat het tweede beeld dat deze beeldhouwer maakte nog steeds op zijn plaats in het plantsoen aan de dr. Frederik van Eedenweg. Dit beeld, gemaakt van Franse kalksteen en in 1949 geplaatst, stelt een in zichzelf gekeerde, jonge vrouw voor, die in de ene hand een verzetskruis en in de andere hand neerhangende bloemen heeft. Bij dit monument worden jaarlijks op 4 mei de gevallenen herdacht.

     
 
Tijdens een plechtigheid bij het tijdelijke monument

Het monument is geadopteerd door de leerlingen van de Paulusschool.

Ook de Julianaschool heeft een monument geadopteerd: een plaquette in de Spiegelkerk, gemaakt door de heer B.J. Dijkstra die herinnert aan 8 omgekomen Bussumers.

Verder is een plaquette in de Koepelkerk geadopteerd door de Sint Vitusschool en in de hal van NS-station Naarden-Bussum herinnert een bronzen plaat aan een omgekomen wegwerker.

Zeker mogen we het monument op de Joodse begraafplaats niet vergeten te vermelden. Het herinnert aan de vele Joodse mensen die nooit zijn teruggekeerd.

 

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 46 gasten en geen leden online