HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 3 (januari 1996)
pag. 84


Omgevingseducatie en De Historische Kring

Auteur: Coby de Jong

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

De Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht-en Eemstreek is op 21 oktober 1994 opgericht. Hierin zijn vertegenwoordigers van verschillende culturele en maatschappelijke instellingen en het onderwijs vertegenwoordigd.

Door de invoering van de basisvorming in augustus 1993 is omgevingsonderwijs een verplicht onderdeel geworden van het lesprogramma op scholen van het voortgezet onderwijs en het voorbereidend beroepsonderwijs. De Stichting gaat o.a. zorg dragen voor een gecoördineerd aanbod van nieuw lesmateriaal betreffende omgevingsonderwijs. Voor specifiek buitenschools onderzoek, z.g. veldwerk, wordt een beroep gedaan op musea, centra voor natuur en milieueducatie, archieven en historische kringen. Aan de historische kringen is gevraagd bronnenbrieven samen te stellen over onderwerpen die aansluiten bij het ontwikkelde lesmateriaal en de leerlingen te helpen bij het uitvoeren van een eenvoudig bronnen-) onderzoek gericht op de eigen woonomgeving. De kringen krijgen ondersteuning van de Stichting. Ook de Historische Kring Bussum doet hier aan mee. Op dit moment wordt door Hans Noordhuis en Coby de Jong gewerkt aan de samenstelling van een bronnenbrief over Bussum tot 1830.

In het schooljaar 1995/1996 zullen de leerlingen, na afspraak en op onze openingstijden, het informatie/documentatiecentrum kunnen bezoeken. Wij zien dit project als één van de manieren om onze jeugd en hun ouders en leraren te interesseren voor onze historie en het werk van onze Historische Kring.

 

Actueel

HKB op Bussum Cultureel

Een team van de Historische Kring Bussum was zaterdag 18 september aanwezig op de manifestatie ‘Bussum Cultureel’, die op  de Havenstraat en het Wilhelminaplantsoen werd gehouden. De tent van HKB stond deze keer op de Havenstraat nabij de Kapelstraat.

Lees meer...

Foto van de maand

September 2021

Deze maand geen foto maar een tekening, gemaakt door F. Rosen in 1989.
Als we de tekening bekijken vanuit het Bussumse stratenplan kan de vraag zijn waar de tekenaar stond tijdens het schetsen van deze straat? Of voor welke zaak deze tekening een speciale betekenis had? Heeft u hierover meer informatie, mail het ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Klik HIER voor de oplossing van de foto van de maand augustus

Algemene  Ledenvergadering 2021

De Algemene Ledenvergadering wordt gehouden op woensdag 29 september in de Wilhelminakerk te Bussum. Voorafgaand aan de vergadering verzorgt de Hilversumse archeoloog Sander Koopmans, voorzitter van AWN (vereniging van vrijwilligers in de archeologie), afdeling Naerdincklant, een lezing over de Gooise zandafgravingen.
Voor het gehele programma klik op onderstaande  "lees meer"

Lees meer...

NPO besteedt aandacht aan 70 jaar Nederlandse televisie

Afbeeldingsresultaten voor npo70 jaar geleden op 2 oktober 1951 kwam de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending vanuit studio Irene in Bussum tot stand. Niet alleen de Historische Kring Bussum gaat aandacht aan dit jubileum besteden, maar ook de diverse omroepen.

Lees meer...

We hebben 170 gasten en geen leden online