Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 11 nummer 3 (januari 1996), pag. 84


Omgevingseducatie en De Historische Kring

Coby de Jong

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

De Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht-en Eemstreek is op 21 oktober 1994 opgericht. Hierin zijn vertegenwoordigers van verschillende culturele en maatschappelijke instellingen en het onderwijs vertegenwoordigd.

Door de invoering van de basisvorming in augustus 1993 is omgevingsonderwijs een verplicht onderdeel geworden van het lesprogramma op scholen van het voortgezet onderwijs en het voorbereidend beroepsonderwijs. De Stichting gaat o.a. zorg dragen voor een gecoördineerd aanbod van nieuw lesmateriaal betreffende omgevingsonderwijs. Voor specifiek buitenschools onderzoek, z.g. veldwerk, wordt een beroep gedaan op musea, centra voor natuur en milieueducatie, archieven en historische kringen. Aan de historische kringen is gevraagd bronnenbrieven samen te stellen over onderwerpen die aansluiten bij het ontwikkelde lesmateriaal en de leerlingen te helpen bij het uitvoeren van een eenvoudig bronnen-) onderzoek gericht op de eigen woonomgeving. De kringen krijgen ondersteuning van de Stichting. Ook de Historische Kring Bussum doet hier aan mee. Op dit moment wordt door Hans Noordhuis en Coby de Jong gewerkt aan de samenstelling van een bronnenbrief over Bussum tot 1830.

In het schooljaar 1995/1996 zullen de leerlingen, na afspraak en op onze openingstijden, het informatie/documentatiecentrum kunnen bezoeken. Wij zien dit project als één van de manieren om onze jeugd en hun ouders en leraren te interesseren voor onze historie en het werk van onze Historische Kring.

 

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 105 gasten en geen leden online