Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 11 nummer 2 (november 1995), pag. 71


Reaktie op: Als de nood hoog is, komt er de centrale keuken

Ina de Beer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Oorspronkelijk artikel:
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 11, nr. 1 (april 1995), pag. 16-25

Voor een latere reactie, zie: Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 11, nr. 3 (januari 1996), pag. 78-80

Het artikel over de "gaarkeuken" is door veel Bussummers met gemengde gevoelens gelezen. Dat bleek uit de telefoongesprekken die ik had. Men was vooral verbaasd over het grote aantal uitdeelposten. Ook de kwalitieit van het eten werd nog eens aangeroerd.

De dochter van de smid (Smederij Blaas aan de Meentweg) vertelde dat het haar vader was die de pannen weer bruikbaar maakte met een pannestop.

Bij de familie J. van Weeren aan de Stargardlaan 6 was een uitdeelpost. Abusievelijk staat vermeld dat W. Lagerberg het eten naar de uitdeelpost bracht. Het was echter G. Lagerberg, hij was werkzaam in de keuken. In de keuken werkte niet van Doom maar van Doorne. Hij kwam in April 1945 om het leven. De dochter van drogist Slaap wist met zekerheid te vertellen dat op de Mariaschool is gekookt.

Op de foto op blz. 26 staan links slager Karel Beumer en rechts Dick Arkebout. Op de onderste foto op blz. 27 staat Kuit.

Hartelijk dank voor Uw reacties.

 

Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemie├źn, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op 8 oktober is er een Open Dag van Tussen Vecht en Eem Er is onder meer aandacht voor het bloedbad van Naarden in 1572.

Foto van de maand

September 2022

Naar aanleiding van de evenementen ter gelegenheid van de Open Monumentendag in het gerenoveerde Bensdorpcomplex, deze maand een foto van een onderdeel van het fabricageproces zoals dat aan  het begin van de vorige eeuw plaats vond in de Bensdorpfabriek. Misschien heeft een van onze lezers daar wel verhalen over gehoord van iemand die dat nog meegemaakt heeft. Vertel het ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie. 

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er werden loodzware blokken neergelegd van Portugese steen, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu een stuk lager!  Onvoorbereide bezoekers dreigen nu een beetje naar beneden te storten. Dit zal ongetwijfeld op een aanvaardbare manier worden opgelost. 
(foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Vredesprijs en Vredeswandeling 2022

Vorige week zaterdag werd voor de zesde keer tijdens de internationale Vredesweek in Gooise Meren de Vredesprijs uitgereikt aan hen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het samenleven in de gemeente. Dit jaar ging de prijs naar De Groene Ruijter (De GRRU) en @altijdwerkplaats. De prijs wordt gesymboliseerd in een Vredesboom, die evenals vorig jaar werd geplant in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van St. Verena aan de Ceintuurbaan in Bussum. Voorafgaand kon men deelnemen aan de vredeswandeling, die liep door Bussum-Zuid via het voormalige Bos van Bouvy (nu woonwijk), de vijver bij de Anthoniushof en de Verzetsliedenbuurt weer terug naar de Ceintuurbaan. Nol Verhagen, Klaas Oosterom en Margreet de Broekert, vrijwilligers bij de Historische Kring  gaven uitleg en toelichting over deze locaties.

We hebben 71 gasten en geen leden online