HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 2 (november 1995)
pag. 56-57


Bevrijdingsconcert op Sportpark-Zuid Bussum

Auteur: Marcus van der Heide

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Kees Hartvelt (1900-1986) vestigde zich na zijn huwelijk met de pianiste Mieke Daelmans (dochter van de arts Daelmans) in maart 1937 in Bussum.

Aan het door de pianist Enderlé in het leven geroepen Utrechts Muzieklyceum stond de moderne muziek hoog in het vaandel geschreven. Daarbij speelden vooral concertseries op kamermuziekgebied een rol. Zo gaf Enderlé met de gebroeders Piet en Kees Hartvelt de eerste opvoering in ons land van de Sonate voor twee violen en piano van Darius Milhaud. De Hartvelts richtten in 1923 het Hartvelt Kwartet op, waarin Piet de primarius en Kees de altviolist was. Regelmatig verschenen nieuwe werken op het programma en ook de jonge Nederlandse componisten konden op ze rekenen.Foto-onderschrift:
Dirigent Kees Hartvelt zorgt met het G.S.O. voor de begeleiding.

Kees Hartvelt, tot 1930 solo-altist van het U.S.O., richtte in 1932 het Utrechts Kamerorkest op, dat in Parijs zo veel lof oogstte, dat Milhaud in het kader van een Milhaud-concert naar Nederland kwam. Hier dirigeerde hij zelf onder andere zijn Balletrnuzjek La Création du Monde, en hij bracht dit werk in een bezetting voor strijkkwartet en piano met het Hartvelt Kwartet nogmaals ten gehore. Milhaud werd, vooral na het concert medio mei 1935 in Concordia, waar de Ballade voor piano en orkest met de componist zelf aan de vleugel uitgevoerd werd, een graag geziene gast in Bussum.

Na de oorlog was Hartvelt o.a. dirigent van de Haarlemse Orkest Vereniging, maar het orkest waaraan vooral zijn naam verbonden is, is het Gooisch Symphonie Orkest, in 1934 opgericht. Eén van de radio-orkesten was geliquideerd en in het nieuwe orkest konden werkloze musici en later ook Joodse musici terecht.

Eén van de laatste concerten in Concordia vond eind november 1943 plaats met Dick de Reus als solist in het in A van Mozart. Het jaar daarop werd het orkest "opgeheven" door het Commissariaat voor niet-commerciële verenigingen en stichtingen en de tegoeden van f 2.235,-werden door de nazi's ingepikt. In juli 1945 werd al weer geconcerteerd in het Vitus-gebouw.

 

Actueel

Mooie Marianne Philips Lezing

Ongeveer 150 leden en niet-leden van de Historische Kring Bussum én bewoners van de Bussumse Marianne Philipslaan woonden dinsdag 23 april de lezing bij over schrijfster, activiste en raadslid Marianne Philips (1886-1951). In de Wilhelminakerk werd geboeid geluisterd naar wat Judith Belinfante over het leven en werk van haar grootmoeder vertelde. Na afloop was gelegenheid tot het stellen van vragen en daar werd zeker gebruik van gemaakt. Boekhandel LOS was er bij met een uitgebreide boekentafel, met o.a. de twee recent verschenen herdrukken van boeken van Marianne Philips. Deze bijzondere en zeer geslaagde avond leverde bovendien nog zeven nieuwe leden voor de Kring op. Met speciale dank aan Judith Belinfante, Boekhandel Los en Uitgeverij Cossee.

 

 

Foto van de maand

Tentoonstelling van Ben Koning in gemeentehuis

 
                                                                                               foto Jaap van Hassel