HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 2 (november 1995)
pag. 56-57


Bevrijdingsconcert op Sportpark-Zuid Bussum

Auteur: Marcus van der Heide

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Kees Hartvelt (1900-1986) vestigde zich na zijn huwelijk met de pianiste Mieke Daelmans (dochter van de arts Daelmans) in maart 1937 in Bussum.

Aan het door de pianist Enderlé in het leven geroepen Utrechts Muzieklyceum stond de moderne muziek hoog in het vaandel geschreven. Daarbij speelden vooral concertseries op kamermuziekgebied een rol. Zo gaf Enderlé met de gebroeders Piet en Kees Hartvelt de eerste opvoering in ons land van de Sonate voor twee violen en piano van Darius Milhaud. De Hartvelts richtten in 1923 het Hartvelt Kwartet op, waarin Piet de primarius en Kees de altviolist was. Regelmatig verschenen nieuwe werken op het programma en ook de jonge Nederlandse componisten konden op ze rekenen.Foto-onderschrift:
Dirigent Kees Hartvelt zorgt met het G.S.O. voor de begeleiding.

Kees Hartvelt, tot 1930 solo-altist van het U.S.O., richtte in 1932 het Utrechts Kamerorkest op, dat in Parijs zo veel lof oogstte, dat Milhaud in het kader van een Milhaud-concert naar Nederland kwam. Hier dirigeerde hij zelf onder andere zijn Balletrnuzjek La Création du Monde, en hij bracht dit werk in een bezetting voor strijkkwartet en piano met het Hartvelt Kwartet nogmaals ten gehore. Milhaud werd, vooral na het concert medio mei 1935 in Concordia, waar de Ballade voor piano en orkest met de componist zelf aan de vleugel uitgevoerd werd, een graag geziene gast in Bussum.

Na de oorlog was Hartvelt o.a. dirigent van de Haarlemse Orkest Vereniging, maar het orkest waaraan vooral zijn naam verbonden is, is het Gooisch Symphonie Orkest, in 1934 opgericht. Eén van de radio-orkesten was geliquideerd en in het nieuwe orkest konden werkloze musici en later ook Joodse musici terecht.

Eén van de laatste concerten in Concordia vond eind november 1943 plaats met Dick de Reus als solist in het in A van Mozart. Het jaar daarop werd het orkest "opgeheven" door het Commissariaat voor niet-commerciële verenigingen en stichtingen en de tegoeden van f 2.235,-werden door de nazi's ingepikt. In juli 1945 werd al weer geconcerteerd in het Vitus-gebouw.

 

Actueel

Kaartenproject afgerond

Vrijwilligers van de Kring hebben in stilte hard gewerkt aan de gehele of gedeeltelijke digitalisering van de ernorme hoeveelheid kaarten en plattegronden die liggen opgeslagen in het documentatiecentrum. Het was soms een hels karwei: allereerst een schifting van de honderden objecten waarvan een deel moest worden bewerkt. Daarbij was het bij het scannen nodig om heel voorzichtig om te gaan met kwetsbaar oud materiaal. Vervolgens de zorgvuldige catalogisering en de plaatsing in de database van de Historische Kring Bussum.Veronica den Breejen en Kees Henselmans hebben voortgeborduurd op het werk van Luud Wierenga, en kunnen met enige trots zeggen dat het project voorlopig is afgerond. Het verzamelen van kaartmateriaal gaat natuurlijk door. Belangstellenden kunnen nu via de website van de Kring inzage krijgen in al die kaarten en plattegronden. Er zit veel verrassend - soms uniek- materiaal bij dat een bijzondere kijk geeft op de geschiedenis van Bussum en omstreken. Een rechtstreekse link naar de kaarten in de database is HIER te vinden. Van grote plattegronden konden maar delen worden gescand; Wie de hele kaarten wil bekijken is hartelijk welkom in het documentatiecentrum !

Foto van de maand

Het Mouwtje - ze zijn er weer

                                                                                            Foto J. van Hassel