Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 2 (november 1995)
pag. 56-57


Bevrijdingsconcert op Sportpark-Zuid Bussum

Auteur: Marcus van der Heide

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Kees Hartvelt (1900-1986) vestigde zich na zijn huwelijk met de pianiste Mieke Daelmans (dochter van de arts Daelmans) in maart 1937 in Bussum.

Aan het door de pianist Enderlé in het leven geroepen Utrechts Muzieklyceum stond de moderne muziek hoog in het vaandel geschreven. Daarbij speelden vooral concertseries op kamermuziekgebied een rol. Zo gaf Enderlé met de gebroeders Piet en Kees Hartvelt de eerste opvoering in ons land van de Sonate voor twee violen en piano van Darius Milhaud. De Hartvelts richtten in 1923 het Hartvelt Kwartet op, waarin Piet de primarius en Kees de altviolist was. Regelmatig verschenen nieuwe werken op het programma en ook de jonge Nederlandse componisten konden op ze rekenen.Foto-onderschrift:
Dirigent Kees Hartvelt zorgt met het G.S.O. voor de begeleiding.

Kees Hartvelt, tot 1930 solo-altist van het U.S.O., richtte in 1932 het Utrechts Kamerorkest op, dat in Parijs zo veel lof oogstte, dat Milhaud in het kader van een Milhaud-concert naar Nederland kwam. Hier dirigeerde hij zelf onder andere zijn Balletrnuzjek La Création du Monde, en hij bracht dit werk in een bezetting voor strijkkwartet en piano met het Hartvelt Kwartet nogmaals ten gehore. Milhaud werd, vooral na het concert medio mei 1935 in Concordia, waar de Ballade voor piano en orkest met de componist zelf aan de vleugel uitgevoerd werd, een graag geziene gast in Bussum.

Na de oorlog was Hartvelt o.a. dirigent van de Haarlemse Orkest Vereniging, maar het orkest waaraan vooral zijn naam verbonden is, is het Gooisch Symphonie Orkest, in 1934 opgericht. Eén van de radio-orkesten was geliquideerd en in het nieuwe orkest konden werkloze musici en later ook Joodse musici terecht.

Eén van de laatste concerten in Concordia vond eind november 1943 plaats met Dick de Reus als solist in het in A van Mozart. Het jaar daarop werd het orkest "opgeheven" door het Commissariaat voor niet-commerciële verenigingen en stichtingen en de tegoeden van f 2.235,-werden door de nazi's ingepikt. In juli 1945 werd al weer geconcerteerd in het Vitus-gebouw.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 207 gasten en geen leden online