Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 2 (november 1995)
pag. 43


Terugblik op 12½ jaar Historische Kring Bussum

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

In het eerste contactblad schreef de toenmalige voorzitter W.van Berkel dat de kring zich in zou zetten voor het behoud van de Irenekapel en de Sint Vituskerk. Hoe het de Irenekapel is vergaan weten we inmiddels; voor de Sint Vituskerk is er nog hoop dat deze behouden blijft voor Bussum. Verderop lezen we dat op 7 oktober 1885 de muziekschool van Heinze werd opgericht, hoe aktueel is de muziekschool 110 jaar later weer. Het meinummer van 1986 bevat een zeer interessant verhaal over 100 jaar Grafrust op de Bussumse Algemene Begraafplaats geschreven door de heer P. Soeters en ook dit onderwerp is weer aktueel want de Gemeente Bussum begint eerdaags met het iventariseren van de begraafplaatsen. Natuurlijk was ook de verhuizing van bibliotheek Zuid naar de Huizerweg een hoogtepunt in ons bestaan, eindelijk een eigen ruimte en al pakken zich donkere wolken samen we blijven optimistisch. Ook verschenen er 2 mooie boeken. Naar aanleiding van het 175-jarig bestaan van Bussum verscheen het boek : in Bussum kan alles en zeer recentelijk verscheen het lang verwachtte straatnamenboek In Bussum hebben straten namen.

Ook onze nieuwe ledenwerffolder zag het licht en hopelijk is dit een goede reden voor onze leden om nieuwe leden te werven en zo onze financiële positie sterker te maken. Ook is Uw redaktie nog zeer druk met het samenstellen van een videoband gemaakt van oude filmopnames over Bussum, hopelijk kunnen wij U het eindresultaat laten zien op onze jaarvergadering. U leest het na 12½ jaar is onze Kring nog springlevend en wij hopen U allen dan ook graag te zien op de receptie naar aanleiding van ons 25 jarig bestaan.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 80 gasten en geen leden online