Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 1 (april 1995)
pag. 15


Bussumse missionarissen (2)

Auteur: Ina de Beer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Deel 1: Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 10, nr. 2 (september 1994), pag. 80

Het Contactblad van de Historische Kring Bussum, dat ook wordt toegezonden aan een aantal uit Bussum afkomstige missionarissen, is door hen met veel enthousiasme ontvangen. Pater Thomas Huisman uit Zaïre was onlangs met verlof in Bussum en kwam bij mij op bezoek om persoonlijk te bedanken voor de toezending. De overige missionarissen hebben de Historische Kring schriftelijk bedankt. Zij hadden het eerste exemplaar meteen met veel plezier gelezen.

Broeder Vitus Degger in Indonesië schreef onder andere dat het lezen in het blad hem een mooie dag had bezorgd: een dag van mijmeren en terugblikken op de tijd dat hij als kind aan de Laarderweg in Bussum woonde. Hij zou graag eens willen lezen over het "kakschooltje" van zuster Marca in Mariënburg (de voormalige Fröbelschool aan de Herenstraat 6a, waar tegenwoordig kinderdagverblijf Kwibus is gevestigd). Welke lezers of lezeressen kunnen hier iets meer over vertellen? Uw reaktie kunt u ook naar de redaktie sturen.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 58 gasten en geen leden online