Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 1 (april 1995)
pag. 11-12


Gevelstenen in Bussum

Auteur: A. Langemeijer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Prof.van Swighem, hoogleraar geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, schrijft: gevelstenen zijn monumenten in 't klein, zij hebben het nageslacht iets te vertellen.

Omdat de mensen vroeger over het algemeen niet konden lezen, werkte men met uithangborden om te laten weten wat er in een winkel te koop was. Zo had een drogist een gaper: een kop met open mond, een bakker had een krakeling buiten als uithangbord etcetera.

Vele vroegere schrijvers beklaagden zich erover dat er geen inventarisatie is van gevelstenen en dat er zo veel stenen verdwijnen. Ook Bussum, met zo'n 78 gevelstenen, zou eens moeten inventariseren. Het wordt hoog tijd om deze bouw-historische onderdelen vast te leggen, documentair, maar liefst ook daadwerkelijk.

Behalve gevelstenen zijn er ook geveltekens en gevelbeeldjes. Beperken we ons tot de gevelstenen en tegeltableau's, dan komen we al vlug op een 70-tal. Het vraagt onderzoek om te achterhalen wat de betekenis is van de afbeelding die er op staat; en na een volgende bewoner is de zin ervan soms al verloren gegaan. Dikwijls zeggen de stenen iets over de grond waarop gebouwd werd, zoals "Op den Akker", "Huize De Boomgaard" of "D'Eykenwal". Mevrouw E.v.d. Borch tot Verwolde beschreef in het blad van de Vrienden van het Spiegel reeds 47 stuks die in het Spiegel te vinden zijn. Ik vond daar nog 8 stenen bij. Samen met de heer Ferro probeer ik nu de gevelstenen aan de andere kant van de spoorweg te inventariseren (niet de stenen waarop alleen een naam staat).

Van alle stenen bezit ik binnenkort een dia en ik hoop deze serie bij de Historische Kring te laten zien.

Wie kent nog gevelstenen die hieronder niet vermeld staan?
Buiten het Spiegel:
Brediusweg 32, 31, 43, 74; Brinklaan 25, 104; Bussummergrindweg op de watertoren; Huizerweg 22; Isaac da Costalaan 4; Jacob Catslaan 12; Tesselschadelaan 10; Vosmaerlaan 18; Mecklenburglaan 19; Rostocklaan 13; Wladimirlaan 1; Stargardlaan 6;Stationsplein 10; Stationsweg 2, 6, 12; Nassaulaan 32; Nieuwe Englaan 21; Vaartweg 26; Singel 4,22, 28, 30, 34; Hamerstraat 104.

mevr. A. Langemeijer, telefoon 10114Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 73 gasten en geen leden online