Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 11 nummer 1 (april 1995)
pag. 1-2


Inhoud en agenda

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Jaargang 11 nummer 1 * april 1995
ISSN 0920-5683

pagina

2 Van de redaktie
3 Interview met G. de Jager 2 * I. de Beer
11 Weggeven? * G.M. Langemeijer
11 Gevelstenen in Bussum * A. Langemeijer
15 Bussumse missionarissen 2 * I. de Beer
16 De centrale keuken * I. de Beer
26 Tentoonstelling over bezetting en bevrijding
26 Monumenten herinneren aan Tweede Wereldoorlog * J. Vos
26 Oproep; wie weet iets over de foto's?
28 W.O.11 en Bussum in de letterkunde 2 * M. van der Heide

Voorblad: Bevrijding van Bussum op 7 mei 1945.
Een Humber verkenningsauto MK2 van het 49e Britse Verkenningsregiment dat was ingedeeld bij de le Canadese Divisie. Links achter op het voertuig is de "polar-bear" (ijsbeer) afgebeeld, het embleem van dit Britse regiment dat hier op weg is van Utrecht naar Amsterdam. Lokatie: Brinklaan, de winkels tegenover de Veldweg.

BIJEENKOMSTEN van de Historische Kring Bussum in 1995:
Woensdag 8 mei 1995 * ledenbijeenkomst
Woensdag 27 september 1995 * ledenbijeenkomst
Maandag 13 november 1995 * ledenbijeenkomst
* om 20.00 uur in Huizerweg 54.

OPROEP: Landelijke Open Monumentendag op 9 september 1995.
Welke leden willen op zaterdag 9 sept. 1995 een paar uurtjes helpen door in de kraam in het centrum te staan of rondleidingen te verzorgen? Leuk en gezellig!
S.v.p. kontakt opnemen met Coby de Jong, tel. 31140, of met Mariet Piebes, tel. 49193 (thuis) of 31264 (werk).

Verantwoording illustraties: pag. 3, 6, 7 (onder) en 8 G. de Jager, pag. 7 (boven) en 16 M.J.M. Heyne, pag. 27 mw. A. v.d. Bosch, pag. 28 e.v. M. van der Heide, de overige foto's H.K.B.

Kopij voor het najaarsnummer graag inleveren vóór 1 juli 1995 bij de redaktie: Joke Vos, Hamerstraat 106 1402 PX Bussum. Zo mogelijk op diskette in ASCII, WP of DW4.

U wilt iemand bedanken? Een leuk kado-idee? Geef een jaargang Contactbladen van de Historische Kring Bussum!

Redaktie: Joke Vos-Bogaard, Johan Klijnman & Els Heitmans.
Redaktie-adres: Hamerstraat 106, 1402 PX Bussum. Tel.: 36710.
De redaktie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ondertekende artikelen. Zij behoudt zich het recht voor artikelen voor plaatsing te weigeren of zonodig in te korten.

pag. 34: Het volgende nummer van het Contactblad zal in verband met de vakantieperiode niet zoals u gewend bent per 1 september verschijnen, maar ongeveer eind september

[Het werd november 1995].

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 72 gasten en geen leden online