Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum jaargang 10 nummer 2 (september 1994) pag. 80


Bussumse missionarissen (1)

Ina de Beer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

In "In-Formatie van de samenwerkende parochies Bussum-Hilversumse Meent" verschijnt de laatste maanden regelmatig een oproep aan de parochianen. Het is een oproep aan mensen die willen corresponderen met missionarissen, die allen oud-Bussumers zijn. Ook zij worden ouder en hebben behoefte meer te vernemen over "hun vertrouwde Bussum". Daarom legde ik kontakt met de initiatiefnemer Henk de Leeuw, broer van een van de missionarissen. En inmiddels correspondeer ik met twee missionarissen en een penningmeester.

De Bussumse missionarissen waar het in de oproep om gaat zijn: pater Bertus Blessing en broeder Vitus Degger, die beiden werken in Indonesië, pater Gerard Bus, werkzaam in Papoea Nieuw Guinea, pater Jan van Harmelen en pater Thomas Huisman, die allebei werkzaam zijn in Zaïre, pater Wim de Leeuw, werkzaam in Ghana.

Ik stelde Henk de Leeuw voor om eens te schrijven naar de voorziter van de Historische Kring Bussum, de heer A. Gouka. Misschien dat ...

Het resultaat was verrassend. Hieronder kunt u lezen wat in het kerkblaadje stond:
"Tenslotte wil ik mijn oproep aan u herhalen om een van onze missionarissen eens een briefje te schrijven of liever nog één van hen te adopteren. Wilt u kontakt met mij opnemen als dit u aanspreekt? Deze oproep is op een wel heel bijzondere manier opgepakt door de Historische Kring Bussum, die heeft aangeboden om gratis hun Contactblad toe te sturen. Wanneer u dit blad kent en weet dat het drie maal per jaar uitkomt, weet u wat een geweldig gebaar dit is. Ik weet zeker dat onze missionarissen het leuk vinden om regelmatig iets over hun oude Bussum te kunnen lezen, temeer daar de eerstvolgende nummers de geschiedenis van onze Bussumse kerken laten zien.
Een bijzonder leuk gebaar van de Historische Kring Bussum, waarvoor mijn hartelijke dank."

Inmiddels hebben deze missionarissen het eerste nummer van 1994 ontvangen. Het is een complete verrassing voor hen en ik ben er van overtuigd dat ook zij het met genoegen zullen lezen. Hun eventuele reakties zullen te zijner tijd worden gepubliceerd in dit Contactblad: zie
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 11, nr. 1 (april 1995), pag. 15

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 101 gasten en geen leden online