Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum jaargang 10 nummer 2 (september 1994) pag. 52


Open Monumentendag op zaterdag 10 september 1994

(Van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Op zaterdag 10 september 1994 is er ook in Bussum weer een Open Monumentendag. Het thema is: beeldhouwwerk en gebouwen. Het programma begint om 10.00 uur. Er staat de hele dag een kraam bij station Naarden-Bussum, waar onder andere te koop zijn het herdrukte en aangepaste boekje "Monumenten van Bussum" en twee door de Historische Kring Bussum uitgegeven wandelroutes. Deze zijn door mevrouw N. Langemeijer opgesteld; een route gaat door het Spiegel en de andere door het Prins Hendrikkwartier. Bij de kraam is ook de fietsroute verkrijgbaar langs de in het boekje beschreven Bussumse monumenten aangevuld met informatie over tegeltableaus (bijvoorbeeld aan de gevel van Stationsweg 2) en de beelden bij villa Amalia.

Villa Tindal aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg en villa Amalia, Meerweg 7, alsmede het kerkje van de NPB op de hoek van de Iepenlaan en de Nieuwe Hilversumseweg zijn die dag te bezoeken. In villa Tindal zult u worden rondgeleid door ons lid de heer M.J.M. Heyne. In villa Amalia door mevr. drs. A. van der Horst. Over het kerkje van de NPB kunt u alles lezen in ons Contactblad, jaargang 9 nummer 2 uit september 1993. In deze kerk zal
tijdens de Open Monumentendag 1994 een dia-presentatie over gevelstenen worden gehouden door mevrouw N. Langemeijer; vanaf 11.00 uur 's-morgens geeft zij er 5 keer een lezing op elk heel uur.

Vorig jaar was de Open Monumentendag bijzonder geslaagd. Veel mensen fietsten of wandelden toen langs de monumenten en bezochten de opengestelde gebouwen. Ook aan de kraam op het Stationsplein was het de hele dag gezellig druk; het boekje "Monumenten van Bussum" raakte uitverkocht. Iedereen die vorig jaar te laat kwam, krijgt dit jaar de kans om het boekje alsnog aan te schaffen.

Tot ziens op de Open Monumentendag!

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 107 gasten en geen leden online