Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum jaargang 10 nummer 2 (september 1994) pag. 51


Scholen in Bussum

Maria Monster-Duijvesteijn (namens de werkgroep Architectuur)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

De werkgroep architectuur zal deze maand een tentoonstelling organiseren over scholen in Bussum. De werkgroep heeft een keuze moeten maken uit de vele scholen, die in Bussum zijn of waren. Uitgangspunt voor deze keuze is de architectuur van het schoolgebouw. Aandacht zal worden besteed aan de bouwstijl, de historie, de populatie en het personeel van de Gooische H.B.S. (het Goois Lyceum), de Wilhelminaschool (nu de Michiel de Ruyterschool), de Paulusschool (de School met den Bijbel), de Bussumse Montessorischool aan de Busken Huetlaan, de Julianaschool, de Vondelschool, de Fonteinmavo en het Sint Vitus-college.

In het kader van het omgevingsonderwijs zullen ook de leerlingen van de betreffende scholen worden uitgenodigd om de tentoonstelling te bezoeken.
De werkgroep architectuur, bestaande uit Coby de Jong, Jan Hekkenberg, An Makel, Hans Noordhuis en Maria Monster, hoopt dat veel leden van de Historische Kring de tentoonstelling zullen bezoeken.

De tentoonstelling in ons gebouw aan de Huizerweg 54 is te bezichtigen van 28 september tot en met 18 november 1994 op woensdag- en vrijdagmiddagen van 14.00 -17.00 uur.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 114 gasten en geen leden online